Шер Ами – гълъбът герой в Първата световна война

Често на война освен хората в герои са се превръщали и животните-коне, слонове, кучета, но има и един пернат герои- Шер Ами. Неговата история ще ви разкажем днес.

По време на Първата световна война гълъбите били използвани за предаване на съобщения или за разузнаване. Те били изпращани и на фронта. Но птиците, разбира се, били използвани не като помощници в битката, а за доставяне на спешни послания или заповеди, както и за разузнаване. Когато войната започнала командирите на звената трябвало да координират действията си много пъти на ден и именно тук дошли на помощ птиците. Някои от тях, като гълъбът на име Шер Ами, са останали в историята.

На 3 октомври 1918 г. 500 войници от 77-а пехотна дивизия на САЩ направили пробив дълбоко в територията на врага, където след дълга битка били заобиколени. В резерв бойците имали 4 пощенски гълъба. Командирът решил да изпрати една птица в щаба с искане за осигуряване на артилерийска подкрепа, но поради непознаване на терена, грешни координати на отряда били предадени в щабквартирата.

Скоро артилерията започнала да бомбардира съюзниците по погрешка – поради приятелския огън бил загубен половината от личния състав.

Американците изпратили още два гълъба в централата с коригирани координати. Веднага щом войниците видели птица в небето – всички започнали да стрелят по нея. Така се случило и този път: след като видели две птици, германците открили огън по тях. Обкръжените имали един последният шанс – гълъб с френското име Шер Ами. Птицата вече била извършила няколко десетки спасителни операции и доставяла важната информация навреме, така че войниците смятали, че тя е късметлия.

Веднага щом Шер Ами се вдигнал във въздуха, врагът открили огън по него: куршуми ударили животното в гърдите.

По някакво чудо крилатата птица успяла да остане във въздуха и да прелети през германските позиции. Няколко часа по-късно, артилерията затихнала – гълъбът отново изпълнил задачата си.

На помощ на обкръжените дошли съюзниците и те успели да се върнат на своята територия –  194 войници били задължени на Шер Ами, задето е спасил живота им.

По това време лекарите в болницата се борили за живота на гълъба. За радостта на войниците те успели да го спасят и Шер Ами бързо се превърнал в национален герой.

Вземайки предвид постигнатото и многото успешни полети (12 предадени послания по време на т. нар. “Вердюнска касапница” – една от най-кървавите битки през Първата световна война), гълъбът получава Военен кръст – френската държавна военна награда.

Година по-късно птицата умира от естествена смърт.

- реклама -