Схемата на Ружа Игнатова-типична Понци пирамида. Предаде се перачът на парите й

Типична Понци пирамида е била схемата на обявената за издирване по цял свят от ФБР Ружа Игнатова. Вчера, на обща пресконференция с главния прокурор Борислав Сарафов и шефа на ДАНС Пламен Тончев,

US посланикът Кенет Мертен обяви, че САЩ дават до 5 млн. долара награда за

информация, която да доведе до залавянето и осъждането й.

Подходите за измами еволюират в зависимост от епохата, в което живеем и техническите средства, с които разполагаме. Измамата на Ружа Игнатова с криптовалутата OneCoin е типична Понци схема. Това коментира пред БНТ криминалният психолог Росен Йорданов.

„В повечето случаи, в които е имало масовизация на подобни явления, се е случвало преди,

по време или веднага след сериозна финансова криза,

когато се пораждат финансови пирамиди. В Щатите очевидно госпожа кралицата, както я наричат, е започнала дейността си след голямата финансова криза 2008-2009 г.“, каза той.

Психологът обясни, че масовите отклонения във възприятията на хората обикновено се получават след големи кризи. Последната такава е била ковид пандемията.

„Аз 2003-2004 г. участвах в единствената експертиза у нас за разкриване на манипулативни механизми. Една фирма правеше информационни бизнес срещи, които изглеждаха

изключително автентично и привличаха хора,

които влагаха средства от порядъка на 2000 евро и после търсиха други хора, които също да влагат. Разликата при Ружа е, че тя отново е предлагала нищо, но чрез новия тип валута“.

Измамниците създават нещо, което изглежда достоверно, независимо дали ще е крипто, бизнес сделка или измислен продукт. Всичко изглежда наред, но има една липсваща част, която измамените си допълват сами, посочи Йорданов. По думите му Ружа Игнатова е „допълнила“ измамата си, като е основала фондация.

Междувременно нова фигура от OneCoin

се предаде на американските власти. Уилям Морро признава, че е изпирал парите на Ружа Игнатова. На 1 август се очаква съдът на Южния окръг на Ню Йорк да произнесе присъдата си.

Служители от Министерството на правосъдието на Съединените щати арестуваха и обвиниха Уилям Морро, след като той сам се предаде на властите. Той е погнат за банкова измама във връзка с криптосхемата OneCoin. Докладите на разследващите предполагат, че Морро ще е последното лице, което ще бъде обвинено във връзка с криптосхемата OneCoin. Има данни, че Морро е бил изключително близък с Гилбърт Армента, гаджето на основателя на OneCoin Ружа Игнатова, който в момента е в затвора (виж карето).

Според документи от 23 април в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк Морро е отговорен за

прехвърлянето на 35 милиона долара средства, свързани с OneCoin,

от банкови сметки в Китай към такава в Хонконг през 2016 г. Обвинението твърди, че Морро е преместил и над 6 милиона долара от сметка в Хонконг към сметка в САЩ, която той контролира като част от измамната схема.

След като човекът на криптокралицата призна вината си, беше освободен с подписка до изслушването на присъдата, което е насрочено за 1 август. Малко преди да бъде пуснат, служители на Министерството на правосъдието на Съединените американски щати издадоха заповед за конфискация, свързана с незаконните активи в случая OneCoin, които са притежание именно на Уилям Морро. Измамника го грозят 30 години решетки, но се очаква съдът да бъде благосклонен към „баджанака“ на криптокралицата, защото все пак се предаде сам и призна вината си.

 

- реклама -