Путин, списък, санкции, външно министерство, САЩ

Шегичка! Путин „обиден“, че не е в списъка на САЩ за санкциите

Руският президент Владимир Путин се пошегува днес, че е „обиден“, че министерството на финансите на САЩ не е включило неговото име в списък от длъжностни лица и бизнес лидери, които могат да бъдат подложени на санкции.

„Аз съм обиден, знаете“, каза Путин пред поддръжниците си с усмивка, цитирайки известна реплика от популярен филм от съветската епоха.

Путин говори, след като американското министерство на финансите пусна дългоочаквания списък на руските официални лица и бизнес лидери, на които могат да налагат санкции по силата на закон, целящ да накаже Москва за предполагаемото руска намеса в изборите, които доведоха на власт Доналд Тръмп.

Списъкът съдържа имената на повечето висши членове на администрацията на Путин, включително премиера Дмитрий Медведев и външния министър Сергей Лавров и 96 бизнесмени, които САЩ смятат за близки до Путин „олигарси“.

 

Путин нарече огласяването на списъка „неприятелска стъпка“, която според него допълнително усложнява отношенията между САЩ и Русия, както и международните отношения като цяло.

Путин обаче заяви, че Русия ще се въздържи засега от прилагането на реципрочни мерки.

„Ние не сме заинтересовани да ограничим връзките си със Съединените щати“, каза той. „Ние няма да търсим проблеми, (и) да влошаваме отношенията“, каза той. „Ние знаем какво искаме. Искаме да изградим дългосрочни, стабилни връзки (със САЩ), основаващи се на международното право“.

Очаква се Путин да спечели четвърти президентски мандат на изборите през март, като удължи престоя си в Кремъл до 2024 г. Така той ще стане най-дълго управлявалият руски лидер от времето на диктатора Йосиф Сталин.

- реклама -