Шефовете на БНТ и БНР с по-дълъг мандат

В случай, че при изтичане на мандата на генералния директор на БНР, съответно- на БНТ, изборът на нов генерален директор не е осъществен, те продължават да изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новите генерални директори. Това е записано в текста на промяна в закона за радиото и телевизията, който депутатите приеха днес на второ гласуване.

В мотивите към законопроекта се казва, че основната му цел е да предостави законова възможност на Съвета за електронни медии да изпълнява стриктно процедурата по избор чрез конкурс и да не се появява празнина в управлението на БНТ и БНР, ако тригодишния мандат изтича по време на конкурсните процедури.

Депутатът от ПФ Димитър Байрактаров предложи срокът, с който може да се удължи мандата на генералните директори до избора на нов, да е не повече от 3 месеца. Колегата му от ГЕРБ Данаил Кирилов запита, ако този срок изтече и няма още избран нов генерален директор какво следва. Подобен въпрос отправиха и други народни представители. Идеята не е да се направи постът на генералния директор пожизнен, отговори Байрактаров. Този тримесечен срок е в случай, че изборът се е забавил, поясни той. Трябва да пресечем тази безпринципна практика за удължаване на мандатите, смята независимият Лютви Местан. Има направени съществени предложения, дайте да отложим обсъжданията на този закон, за да може комисията да разгледа съмненията и възраженията и да гледаме този закон, когато нещата са по-добре обмислени, предложи депутатът от БСП лява България Таско Ерменков. Но народните представители отхвърлиха аргументите му в гласуване. Те не приеха и предложението на Байрактаров удължаването на мандатите на генералните директори да не е повече от 3 месеца.

- реклама -