Шефът по сигурността напуска Фейсбук

Оглавяващият информационната сигурност във Фейсбук Алекс Стамос ще напусне поста си на 17 август

„17 август ще бъде последният ми работен ден във Фейсбук и въпреки че ще се лиша от удоволствието да работя рамо до рамо с моите приятели, аз се радвам, че много лоялни, мислещи и квалифицирани хора продължават да се справят с всички тези проблеми“, написа Стамос в профила си.

През март Ню Йорк Таймс съобщи, че Стамос е в подкрепа на по-широко разкриване на информация, относно предполагаемата намеса на Русия в американските избори, което беше посрещнато със съпротива от колегите му.

На 27 юли компанията напусна главния юрисконсулт Колин Стретч. Напускането на Стамос е третото поред на високопоставен служител през последните няколко седмици. През юни главният директор по вътрешна политика и комуникации Елиът Шраге обяви напускането си.

„Фейсбук“, която има над два милиарда потребители, се оказа в центъра на шумен скандал през месец март тази година

Той избухна, след като се разбра, че британската фирма „Кеймбридж аналитика“ е събрала с помощта на психологически въпросник, на който са отговорили 270 000 души, личните данни на 87 млн. души. Това е позволило на компанията да си направи огромна база данни, преди да бъде наета от екипа на настоящия президент Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания. Скандалът се разрасна.

Особено интересен е начинът, по който се стигна до разкриването на този скандал

Изпълнителният директор на „Кеймбридж Аналитика“ Александър Никс беше заснет със скрита камера да обяснява начините за оказване на натиск върху политици, участващи в избори. Неговата фирма можела да изпрати например „момичета до къщата на кандидата“. Репортер на британската телевизия Channel 4 се беше представил за потенциален богат клиент, който иска да помогне на няколко кандидата да постигнат успех на изборите в Шри Ланка. След излъчването на репортажа Александър Никс беше уволнен.

Само за ден, на 28 юли, „Фейсбук“ изгуби над 100 млрд. долара от стойността си. Акциите на компанията на Марк Зукърбърг паднаха на борсата с 20% само за ден. Така Марк Зукърбърг загуби над 16 милиарда долара.

- реклама -