Чеферин, УЕФА

Шефът на УЕФА: Европейска суперлига е фикция

Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че плановете за Суперлига на най-големите клубове от Европа са фикция. Думите му бяха подкрепени и от шефа на Европейската клуба асоциация Андреа Аниели.

„Суперлигата няма да се случи. Тя е фикция, мечта“, обясни Чеферин пред БиБиСи. „Всички имаме различни идеи. Суперлигата е неосъществима. Ще има промени през 2024-а година. И всеки ще има шанс да играе в различните турнири“, добави босът на УЕФА.

Чеферин: Поне опитваме да намалим разликата между големите и малките

„За съжаление, не само във футбола, доста често богатите стават все по-богати. Мисля, че ние поне опитваме да направим нещо по проблема. Знаем, че трябва да намалим тази разлика, защото е невъзможно да я затворим напълно. Няма как да направим всички равни“, обясни Чеферин.

Аниели: По-малко домашни мачове

Андреа Аниели добави, че се мисли върху вариант как да се намалят мачовете на домашна сцена. „Трябва да се намери нов баланс. В Англия, например, с мачовете за домашните купи, може да се съберат 53 срещи на сезон. В Германия максималният брой срещи е 43 – има само една купа и два отбора по-малко в елита. Тази система на аномалии трябва да се преразгледа“, каза Аниели.

УЕФА: Европа се цепи, футболът – не

„Искаме да покажем, че имаме обща визия за бъдещето на футбола. Ясно е, че няма да е абсолютно еднаква. Но вярваме, че успехът на играта зависи от това да работим заедно. Европа има проблеми с обединението напоследък. А футболът е мощна сила, която може да показва какво е бъдещето“, завърши Чеферин.

- реклама -