Female doctor holds a face mask with - Omicron variant text on it. Covid-19 new variant - Omicron. Omicron variant of coronavirus. SARS-CoV-2 variant of concern

Шефът на СРЗИ обяви кога ще паднат мерките и кога идва нова COVID вълна

Шефът на СРЗИ обяви кога ще паднат мерките и кога идва нова COVID вълна. Данчо Пенчев: Инфекциозните клиники в София са запълнени почти на максимум.

Инфекциозните клиники на територията на София – „Св. Ана“, Инфекциозна болница, ВМА, „Софиямед“ в момента са запълнени почти на максимум с неусложнени случаи.

С вчерашна дата са 120 неусложнените случаи, 15 интензивни легла са заети. За момента капацитетът в столицата не е изчерпан, но повишените случаи водят след себе си увеличаване на хоспитализациите. Това заяви директорът на столичната РЗИ Данчо Пенчев по БНТ.

За мерките в София Пенчев уточни, че заповедта е за срок от 15 дни. В нея са споменати обектите, където маските трябва да се носят задължително – лечебни заведения, оптики, аптеки, търговски обекти. Във фитнесите и заведенията за хранене няма да има маски. Деца под 6-годишна възраст също няма да носят маски.

„Надеждите са в този срок да успеем да пречупят вълната. София в момента е в едно високо плато. Към днешна дата броят на положителните е 389. На база 14-дневна заболеваемост са 465 на 100 хиляди“, каза Пенчев.

Уточни, че безспорно има и скрита заболеваемост. Каза също, че носенето на маски в транспорта е дало резултат. Надява се да не се стигне до по-строги мерки.

За нарушаване на заповедта на РЗИ ще има контрол. Ще се извършват проверки и ще се налагат глоби от 300 до 500 лв за неносене на маски.

Пенчев обаче каза: „Ние не сме пъдари. Носенето на маска е вътрешно убеждение – човекът да пази както себе си, така и близките си“. Има тенденция за намаляване на срока на карантината, но това е решение на национално ниво, каза още Данчо Пенчев. Той прогнозира нова вълна през октомври.

- реклама -