кадър: БНТ

Шефът на „Сиела“ обясни, че 228-те машини не са за изборите

Изпълнителният директор на “Сиела Норма” Веселин Тодоров

Тези 228 машини са предназначени за нужди на „Смартматик“ и „Сиела Норма“, които нямат нищо общо с изборния процес в България, заяви за БТА изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. Не зная защо ЦИК очакват да коментирам търговски въпроси, отбеляза той.

По думите му няма как тези устройства да представляват заплаха за манипулация на вота предвид факта, че те нямат софтуер и няма как да подменят машините, предназначени за изборите, чиито серийни номера са предоставени на институциите във връзка със сертифицирането.

След разтоварването на машините, платени от държавата, на територията на „Карго партнърс“, камионът трябваше да транспортира нашите машини на друга локация. Това беше забранено със заповед на председателя на ЦИК – беше ни наредено да бъдат разтоварени в същия склад, обясни Тодоров. Ние отказахме да я изпълним – обжалвахме в Административния съд – София град и сигнализирахме Софийската градска прокуратура.

Контейнерът с наши машини беше разтоварен в двора на „Карго партнърс“, а устройствата останаха запечатани в него, каза той.

„Независимо от дезинформацията и нападките срещу „Сиела Норма“ искам да заявя, че ние твърдо сме „за“ машинното гласуване“, заяви Веселин Тодоров. Занимаваме се с организацията му от 2014 г. досега и полагаме огромни усилия за честното му протичане, отбеляза той. Изборите през юли 2021 г. бяха с перфектна организация и ще положим всички усилия предстоящите избори да бъдат организирани още по-добре, каза още изпълнителният директор на „Сиела Норма“. В проекта са включени стотици професионалисти, които вече имат значителен опит и работят денонощно. Нямаме интерес от ситуацията, в която сме неволни участници, коментира Тодоров.

Попитан какви стъпки ще предприеме компанията по този казус, за да няма съмнения за честността на изборния процес, той отговори ,че вече са ги предприели. В петък, 5 ноември, внесохме сигнал в прокуратурата и в Административния съд, публично е известно, че изразихме несъгласие, че частна собственост е задържана със заповед на председателя на ЦИК, допълни Тодоров.

Коментарът беше потърсен от БТА по повод казуса с 228-те машини за гласуване, който е във фокуса на общественото внимание вече трети ден, след като в събота от ГЕРБ обявиха, че в склада, в който официално се съхраняват машините за гласуване на изборите, има 228 машини в повече и че тези 228 машини са извън държавната обществена поръчка, с която са купени машините за вота на 14 ноември.

В неделя с официално съобщение ЦИК заяви, че незабавно след получаване на информация за доставени 228 специализирани устройства за електронно машинно гласуване до склада за съхранение на машините за гласуване в изборите на 14 ноември, които не са предмет на договора между ЦИК и „Сиела Норма“ АД , е уведомила Държавна агенция „Национална сигурност“. ЦИК не е възлагала закупуване и доставка на тези машини, които са били транспортирани от „Сиела Норма“ АД, заедно с машините, предмет на договора, и след узнаването за тяхната доставка изиска от „Сиела Норма“ АД информация относно тяхното предназначение, собственост и причините, поради които са били транспортирани едновременно с машините, закупени от ЦИК, както и пълен опис със серийните номера на 228-те машини. Очакваме „Сиела Норма“ АД да предостави изисканата информация, а всички компетентни държавни органи – информация за предприетите действия и извършените проверки, се отбелязва в съобщението на ЦИК

В прессъобщение на прокуратурата, разпространено вчера, беше посочено, че в петък в Софийска градска прокуратура, в късните часове, е входиран сигнал от търговско дружество „Сиела Норма“, вносител на устройствата за машинно гласуване на предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за Народно събрание, в който се излагат твърдения за неправомерни действия от страна на служители на МВР.

След това пресцентърът на МВР уточни, че „В подадения сигнал до Софийска градска прокуратура не се изразява становище за неправомерни действия от страна на служителите на ГДЖСОБТ, а в сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напуснат района на склада“.

- реклама -