Шефът на Пирогов: Няма да има пациенти на студено

„Пирогов е обезпечен за тази зима. Няма да има пациенти на студено. Работата няма да спре. Напротив – работата се увеличава постоянно с оглед на случващото се по улициите на България, тъй като ние сме една спешна болница”. Това заяви в интервю за NOVA директорът на „Пирогов“ д-р Владимир Димитров.

„Имаме стройна финансова дисциплина. Имаме финансов план за погасяване на дълговете. Изготвени са погасителни планове към доставчиците, които са одобрени от принципала в лицето на държавата и МЗ. Увеличили сме заплатите с между 40 и 60 процента и имаме ясна визия – как и кога, можем да излезем на печалба“, подчерта той.

„Често се говори за реформа в здравеопазването. Но според мен не трябва да се говори за реформа, а за усъвършенстване на настоящото здравеопазване, което имаме. Доста често реформите са грандиозни и кардинални промени, а отнемат и време”, посочи той. И допълни: „Процесите в обществото ни, и в частност здравеопазването,

трябва да бъдат еволюционни, а не революционни”.

Според доктор Димитров в медицината и в управлението на здравеопазването най-пагубното е бездействието. „Защото, ако работиш, ако предприемеш някакви действия – ти може да сгрешиш, но ти си активен и има процес. А когато бездействаш, нещата не се случват, а проблемите се задълбочават”.

„През последните 30 години се направи много за здравеопазването. Не мога да кажа, че това е загубено време. Когато критикуваме – позицията на критикуващия е най-лесна. Защото той може да посочва само негативите. А конструктивния начин на мислене е да подходиш към него креативно и да помислиш по какъв начин може да бъде подобрено”, категоричен е той.

Доктор Димитров даде и подробности за състоянието на френската гражданка, пострадала при катастрофата на Околовръстното, която беше преместена в „Пирогов“. „Смятаме, че всичко, което правим, е да спасим нейния живот и тя да остане с по-малко трайни последици за нея. Смятам, че състоянието ѝ е малко по-добро от преди“.

 

- реклама -