Балтов медицински сестри протест рамков договор проф. Асен Балтов, коронавирус, протести

Шефът на Пирогов: Недопустими са твърденията за стаден имунитет, това не е прост грип

Карантинираните трябва да спрат да не спазват карантината. Знам за хора, които продължават да ходят на работа.

Това обяви пред Нова телевизия директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

COVID-19 не е теория на конспирация, а все още има хора, които продължават да твърдят това, както и че вирус няма, продължи Балтов, коментирайки подобни твърдения за абсурдни.

По думите му е било абсолютно недопустимо някои хора да излизат с твърдения за стаден имунитет. Това не е прост грип. При него няма стаден имунитет, няма как да придобием такъв, каза още той.

„Той по специалност е инфекционист и може да лекува болни с ковид, за мен правилното решение беше той да влезе отвътре в средата и да си каже сам как ги лекува и какво е мнението му. Мисля, че той претърпя голяма промяна в говоренето му. Виждате, че и на брифингите аз казвам, когато не съм съгласен с него. Има голям риск на хора, които са преболедували и нямат антитела, отново се заразяват“, заяви проф. Балтов по повод включването на доц. Атанас Мангъров в борбата с коронавируса.

Шефът на най-голямата спешна болница у нас заяви, че в големите градове е възможно да има една ковид болница, която да поеме по-специфичните нужди, защото дори и в София има трудно да се поемат реанимационните легла. При по-малките градове обаче е трудно да се случи.

На въпрос дали от самото начало е трябвало да има такова решение, проф. Балтов заяви, че тактиката да не се определя такава болница е било правилно, защото няма как лечебното заведение да се опази чисто, защото може да влезе пациент без никакви симптоми.

По последни данни в момента в „Пирогов“ са настанени 350 души, 45 са на интензивни легла при открити 400 легла. „Натиска идва от хора, които не са спазвали мерки и отиват в болниците, които са гузни. Не може когато има чакащи 50 човека в триажа да кажат, че този който сега идва трябва веднага да се приеме. Само за последните 24 часа са прегледани над 150 души, 33 са приети“.

При сценарии, че стигаме 10 хиляди заразени на ден, шефът на „Пирогов“ заяви, че са готови.

Той бе категоричен, че в момента трябва да се наблегне на диагностициране и карантиниране и заяви, че идеята със съобщенията е изпитана, когато един човек получи положителен тест, да уведоми с есемес своите близки и приятели и да се самоизолира. Другото би било безотговорно.

- реклама -