Официално: Шефът на отдела за киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев подаде оставка

Началникът на отдел „Киберпрестъпност“-  в ГДБОП комисар Явор Колев е подал заявление за напускане по собствено желание. Това съобщиха официално от пресцентъра на МВР.

Комисарят е един от най-добрите специалисти у нас в борбата с киберпрестъпноста. Той създаде и отдела в ГДБОП, който работеше срещу измамите в интернет. 22 години работи в ГДБОП , а 25 години е в системата на МВР.

Кой е Явор Колев?

Почетен офицер е на службата за борба с киберпрестъпленията на Франция, награждаван е с най-високото отличие на МВР – „Почетен знак“ III и II степен, Почетно отличие на МВР за „Доблест и заслуга“ – трета и втора степен; през 2006 г. става полицай на годината, отличен е със златен медал „Правосъдие, свобода, сигурност“ за заслуги за присъединяването на България към ЕС. Има отличия за защита на авторските права, закрилата на децата, за борбата срещу организираната престъпност. Има и награди от всички ръководства, както и от ректора на Академията на МВР.

Комисар Явор Колев е първият носител на наградата на името на Джовани Фалконе, магистрат с изключителни заслуги в борбата с мафията. Връчена му е лично от председателката на Фондация „Фалконе“ – сестрата на магистрата. Тя ми е най-скъпа и е признание и поощрение за работата на сектора за противодействие на престъпления срещу деца, срещу организираната престъпност, срещу посегателствата срещу деца в интернет, казва Явор Колев.

Само преди две седмици оставка подаде шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Това стана часове, след като бе обявен арестът на шефа на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков с подкуп за осигуряване на чадър над наркогрупи. Задържани бяха още двама – шефът на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков и друг служител.

Спиридонов обяви, че подава оставка, за да поеме отговорността за случилото се в службата и определи оттеглянето си като личен и морален акт.

Явор Колев бе и член на Държавната комисия по хазарта, където представляваше ДАНС. Той остана незасегнат от скандалите покрай разправата на властите с хазартния бос Васил Божков.

 

- реклама -