Красимир Станчев, НСО, медицински сестри, Партиен дом

Шефът на НСО: Не е имало насилие към протестиращите медицински сестри

Не е имало насилие спрямо протестиращите медицински сестри.

Това обяви шефът на НСО ген. Красимир Станчев след разрешаване на ситуацията с окупирания от медицинските сестри Партиен дом.

„Естествено като се спуснете към някого да го дърпате, се счита това за насилие, аз не мисля че е така. Те са влезли на вчерашното заседание нормално, като експерти в участие някаква комисия, която се е състояла тук. На 10 минутата след като е приключила не са пожелали да излязат“, добави бригаден генерал Станчев.

Той съобщи, че още една от дамите още от самото начало е предупредила да не се приближават към нея, защото щяла да скочи през прозореца.

За първи път НСО работи с такова събитие тип отвличане или терористичен акт, помолих за съдействие органите на МВР, но останахме сами.

На мястото е имало психолози от НСО, но искането било МВР да прати по-качествени, разясни той.

Очаквахме съдействие от страна на МВР, но такова не получихме.

„Изпратих психолози, които се оказаха не толкова способни да работят с тях. По отношение на преговорите имаме друг тип хора, но не пожелаха да дойдат. След което се събрахме тук някакъв състав от резерви, контролирахме положението, говорихме си с тях, но не пожелаха да откликнат на нашите молби. В крайна сметка мога да кажа, че не приключиха в наш интерес нещата“, каза още той.

Сградата на парламента е била окупирана от 5 жени и 5 мъже, те си носели и храна, разказа генералът.

Спряхме тока на сградата като тактическа мярка, допълни ген. Станчев.

„Няма да ви казвам поради какви причини, но просто го загасихме. Тогава наистина излязоха навън, аз ги помолих да влязат вътре и след което направихме това, което се случи“, посочи още той.

Почти 12 часа опитвахме да разрешим ситуацията. След това седяхме и си говорехме с тях, единственото ми искане бе да не се качват по прозорците, допълни той.

Раната на медицинската сестра е одраскване, получи се случайно, разясни шефът на НСО. Мога да ги помоля сега да излязат или да ги предам на полицията. Ще има някакъв толеранс към медсестрите, но това трябва да приключи.

- реклама -