Шефът на НАТО: Руските сили готвят нова атака

Руските сили готвят нова атака. За това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той подчерта, цитиран от световните агенции, че руската армия се прегрупира в подготовка на атака в източната част на страната.

„Русия се опитва да се прегрупира, снабди и подсили силите си“, каза той.

От своя страна според информации на британското военно министерство Москва пренасочва

подкрепление между 1200 и 2000 войници от Грузия към Украйна.

В поредното си видео обръщение, президентът Володимир Зеленски каза, че ситуацията в Южна Украйна и Донбас остава изключително сложна. Той потвърди, че Русия струпва нови войски около обсадения град Мариупол.

Президентът също така благодари за международната подкрепа и обяви, че е уволнил двама висши членове на националната служба за сигурност, с мотива, че са „предатели“.

Междувременно украинското правителство заяви, че руските сили са блокирали 45 автобуса. Те са били изпратени, за да евакуират цивилни от обсадения град Мариупол. Само 631 души са успели да се измъкнат от обсадата с личен транспорт, предаде Асошиейтед прес.

Дванадесет украински камиона успяха да доставят хуманитарна помощ за Мариупол, но провизиите са били иззети от руските сили. Това каза снощи украинската вицепремиерка Ирина Верешчук.

Според украински представители

десетки хиляди хора са се измъкнали от Мариупол

през последните седмици през хуманитарните коридори. Броят на жителите на града е намалял от предвоенните 430 000 души до близо 100 000 към миналата седмица.

Верешчук каза, че близо 45 000 жители на Мариупол са били насилствено отведени в Русия и в райони в Източна Украйна, контролирани от проруските сепаратисти.

- реклама -