Шефът на НАТО: Конфликтът в Украйна може да продължи години

Конфликтът в Украйна може да продължи години. Тази  прогноза направи шефът на НАТО Йенс Столтенберг.

„НАТО подкрепя Украйна, но няма да стане страна в конфликта, а трябва да избегне разпространението на военните действия в други страни“. Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Велт ам Зонтаг“.

„За съжаление, трябва да сме готови за продължителна война в Украйна, която може да се проточи с месеци или дори години. В дългосрочен план Украйна не може да се защитава само с оръжия от съветската епоха и трябва да премине към модерни западни оръжия“, каза той.

Според генералния секретар трябва да се направи всичко възможно, за да се предотврати разпространението на конфликта в други страни. „Ето защо не изпращаме войски на НАТО в Украйна“, обясни Столтенберг. „Ние подкрепяме тази страна, но НАТО съзнателно не е страна във войната.

Ако Швеция и Финландия подадат молба за присъединяване към НАТО, те ще получат известна подкрепа от алианса през преходния период – от момента на подаване на молбата до одобрението от парламентите на алианса, каза Йенс Столтенберг.

„Една страна получава пълна защита в момента, в който стане пълноправен член. Но ако двете страни подадат молба за членство, в преходния етап … съм сигурен, че на Швеция и Финландия могат да бъдат предоставени подходящи гаранции за сигурност“, каза той.

Столтенберг също така заяви, че вратата на алианса остава отворена. Според него Швеция и Финландия „вече отговарят на почти всички стандарти на НАТО“.

„Ако те решат да се присъединят, това ще укрепи алианса и сигурността в Европа“, заяви генералният секретар.

Ангел Найденов: Българско оръжие стига до Украйна през посредници

Източник: Труд

- реклама -