Шефът на НАП: Няма нарушения при доставките на горива

Няма нарушения при доставките на горива. Това е показала проверката на НАП, стана ясно от интервю на шефа на приходната агенция Румен Спецов пред БНТ.

„Не мога да говоря за картел, но това, което НАП е установила, нямаме нарушение на доставките на горива“, заяви той. Спецов отговори и на обвиненията от собственици на малки бензиностанции, че отношението към тях е различно от това към големите компании.

„Не мога да говоря от името на държавата, а от името на НАП. Аз имам пред мен цялото движение на цените в съответния ден. В НАП постъпва ежечасна информация по отношение на продажбите.

Много ясно се вижда

как в 10 ч. една от тези бензиностанции вдига цените на бензина на 3.15 лв. В 15 ч. цената е 3.04 лв. В 20 ч. цената отново е 3.15 лв.“, каза шефът на приходната агенция.

НАП продължава да проверява цените на олиото, производството и транспортирането му към веригите. Според Румен Спецов хората сами са си създали напрежение на 12 март, когато имаше опашки за промоционално олио. За това са спомогнали социалните мрежи и медиите.

„Веригата е разпечатала брошурите

14 дена преди самата промоция

и те са разпространени 7 дни преди осъществяването ѝ. Тоест, наличието на промоция не показва някакво злонамерено действие. В същия ден имаше промоция и в друга верига. Олио има и към днешна дата няма никакъв повод за паника или съмнение, че нещо ще свърши“, смята Румен Спецов.

„Преди това имахме информация от Министерството на земеделието за установени

разминавания в декларираните при тях количества зърно

и това, което е установено в съответната база. Разликата е 300 000 тона, това са около 200 млн. лв. Декларирано е едно количество, което те имат, впоследствие е установено по-голямо количество, което е на място“, обясни Спецов.

В началото на акцията никой от служителите на фирмата не е съдействал, по-късно през деня са се появили представители, които са предоставили исканите документи. Напрежението вече е туширано, компанията продължава да работи и да изнася зърно.

 

- реклама -