Шефът на комисията по отбрана в парламента: Новите изтребители ни трябват не само за мирно време, а за да участваме и в бойни операции

изтребители

Няма фаворит и няма как да бъде предопределен победителя в конкурса за новите изтребители за ВВС. Това увери в предаването „Европа сутрин“ по ТВ Европа ген. Константин Попов, депутат от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента.

Взели сме мерки процедурата да бъде напълно прозрачна

„Няма как някой да вземе индивидуалното решение. В избора са включени експерти, ПВС, специалсти от военното министрство и други ведомства. А, крайното решение ще вземе парламента, който трябва да ратифицира или не договора за покупка на нови изтребители. ГЕРБ вкара в закона за отбраната прокет за инвестиционен разход, така че Народното събрание да има пълен контрол и въздействие какво се случва при всеки етап от избора“, отговори Попов на съмненията на БСП как ще бъдат похарчени милионите, дадени за модернизация на армията.

Грипен или Ф16?

Генералът напомни, че решението е за закупуване на нов тип боен самолет. „Ако почнем да тълкуваме дума по дума какво означава нов тип боен самолет ще се видят необходимите характеристики на машините. Това означава, че самолетите трябва да са многоцелеви – да може да изпълнява задачи не само по „Европолисинг“ , по водене на въздушен бой, поразяване на морски и земни цели. Този самолет не ни трябва само за мирно време, а за да можем да участваме в бойни операции, в кризи от военен характер“, категоричен бе той.

Може ли да се върне задължителната военна служба заради дефицита на кадри в армията

С оглед на това, че в армията има недостиг на около 5500 души, ген. Попов коментира, че в лично качество и като бивш военен одобрява връщането на донаборната служба.

„Но, трябва да се направят детайлни анализи на необходимите разходи и какви ще са ползите. И дали само армията трябва да отговаря за възпитанието на младите хора. Аз вярвам, че казармата може да окаже положително влияние в този процес, но може би е така защото съм бил 40 години под пагон“, коментира още депутата лансираната от военния министър идея за връщане на задължителната казарма.