Water drop forming a Dollar sign - 3D Rendering

Шефът на КЕВР обяви с колко поскъпва водата у нас

Шефът на КЕВР обяви с колко поскъпва водата у нас. Битовите потребители трябва да се подготвят и за среден скок от 1 лев на кубик на цената на водата. „Тези цени вече са факт за около десет ВиК дружества на територията на страната“. Това заяви в студиото на „Събуди се” председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

По думите му КЕВР е направила всичко възможно,

за да намали максимално увеличението на цените на тока и парното, подчерта той в отговор на въпроса има ли вероятност от нов скок на цената на тока и парното през новия отоплителен сезон. „КЕВР е взело всички мерки, за да намали увеличението.

Електричеството, което България произвежда, сме намерили резерви в АЕЦ „Козлодуй” и със спирането на субсидиите за ВЕИ инсталациите – сме насочили тези средства към битовите потребители.

Затова там увеличението е само 3 на сто.

България има този ресурс и може да си позволи да го насочи към потребителите”. По думите му обаче не такава е ситуацията с газа.

„Газът в цяла Европа е оскъден. И България се конкурира с всички останали държави на международните пазари – да осигури съхранението за зимния сезон, тоест да нагнети достатъчно количества в хранилищата, и същевременно да осигури текущото потребление.

В много европейски държави се ограничава

потреблението – в Австрия, Унгария, Германия, за да  могат да запълнят хранилищата си. В този смисъл увеличението на парното, което е пряко зависимо от цената на газа, е минималното, което можехме да си позволим. Реалното увеличение е около 120 процента,

но с компенсациите към ВЕИ производителите,

можем да ги насочим към топлинната енергия и електричеството”. Той подчерта, че няма как цената на тока и парното, която се определя два пъти годишно – дори при извънредни обстоятелства, няма как да се вдигне.

“Със сигурност мога да кажа, че никой в България няма да студува поради липсата на газ. Това, което трябва да се направи обаче е,

да се предприемат сериозни мерки.

А това може да стане с едно стабилно правителство. Докато няма такова – нямаме никаква сигурност, че България ще премине през тази криза”, посочи шефът на КЕВР.

По думите му имаме осигурен дългосрочен договор с Азербайджан, който осигурява една трета от потреблението на газ в страната.  „Газпром” са добре дошли да предоставят газ за България при изпълнение на условията при сега сключения договор.

Но, ако аз трябва да взема решение –

нямам никаква увереност, че ако те обещаят да доставят газ – действително ще го направят”, подчерта той в отговор на въпроса трябва ли да включим руската компания в енергийния микс. И допълни, че през юли ще получим втечнен газ от САЩ.

Тодоров коментира и механизмите, които са предложени, за да се помогне на хората да се справят с по-високите си сметки. „Това което предложихме в Комисията по енергетика към НС, е да се помисли за даване на възможност за въвеждане на няколко тарифи на всички услуги, които са комунални и без които едно домакинство не може – ток вода, парно и газ.

В момента няма такава възможност.

Чисто законово КЕВР би могла да направи такива корекции, ако се наложат. Това обаче е мярка, която към момента няма нужда да се възприема. Но при една задълбочаваща се политическа криза- дори КЕВР няма да може да предприеме тези мерки, ако се наложат”, посочи той.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено