Богдан Кирилов, ваксини, ваксинация
Снимка: БГНЕС

Шефът на ИАЛ: Реалистичният срок за започване на ваксинирането е началото на 2021 г.

Реалистичният срок за започване на ваксинирането е началото на следващата година.

Това прогнозира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб Богдан Кирилов в ефира на бТВ.

Първото задължително условие е да се получи разрешение за употреба на ваксината.

Според сегашния план на Европейската агенция по лекарствата първата ваксина ще получи становище от Европейската агенция на 27 декември. След като бъде официално това становище, предстои в 3 или 4-дневен срок ЕК да издаде разрешението за употреба, така че реалистичният срок за изпълнение на тези процедури е по-скоро началото на следващата година“, каза Кирилов.

„При централизираната процедура, когато Европейската агенция извършва оценката, разрешението става валидно във всички държави-членки едновременно. Ангажимент на държавите-членки е да преведат и да одобрят продуктовата информация. Това е кратката характеристика и листовката за пациента, които са изключително важни в началния етап, в който ще стартира ваксинирането, защото медицинските специалисти – лекарите, трябва да се запознаят с условията, при които ще се прилагат ваксините. Така че, това е вторият елемент от тези етапи“, заяви Богдан Кирилов.

По думите му, в момента е нормално хората да са объркани и да се чувстват несигурни:

„Защото все още нямаме цялата информация. Имаме частична информация от предклиничните данни, от фаза 1 и фаза 2 клиничните изпитвания, но тепърва предстои да бъдат анализирани от Европейската агенция данните за фаза 3 клиничните изпитвания, които са при голям брой пациенти”.

Повечето клинични програми на отделните ваксини включват между 30 и 50 хиляди участника, което е един значим брой и което гарантира, че ще има достатъчно доказателства, които да покажат дали е ефективна ваксината и дали тя ще бъде безопасна, обясни той.

Богдан Кирилов каза, че със сигурност ще се ваксинира, въпреки че наскоро е изкарал COVID и не попада в категорията от първите фази на ваксиниране, но при първа възможност ще го направи.

„На този етап имаме информация за три от ваксините – това са ваксините на „Бионтех- Пфайзер”, „Модерна” и „Астра Зенека”. За останалите изключително динамично се случват нещата, така че на следващ етап ще има възможност и за по-голяма конкретика, но предполагам, че до средата на следващата година ще имаме възможност да закупим всички ваксини, за които ЕК към момента води преговори и е сключила договори“, допълни той.

- реклама -