операция

Шефът на ГДБОП: Имаме дефицит на кадри

2018 г. е сред най-успешните за ГДБОП като постигнати резултати в борбата с организираната престъпност. 143 са образуваните досъдебни производства за миналата година, на фона на 26 във времето преди службата да бъде върната към МВР. По досъдебни производства са повдигнати обвинения на 834-ма души.

„За нас продължава да бъде приоритет противодействието на тероризма, корупцията, контрабандата“, заяви директорът на ГДБОП – главен комисар Ивайло Спиридонов. „5 дни в седмицата ние провеждаме по една операция. Това показва, че почти всеки ден служителите на ГДБОП извършват операция, която решава голям проблем в страната. Това се дължи на активизирането на криминогенните структури в целия свят“, уточни Спиридонов.

Развитие и все по-често прилагане на метода на служители под прикритие, както и развитието на сектор „Киберсигурност“, посочи като приоритети мътрешният министър Младен Маринов.

Има недостигът на кадри в ГДБОП

„Човешкият ресурс е най-големият проблем за ГДБОП“, заяви Ивайло Спиридонов. Има кандидати за работа, но интелектуалното им ниво „е незадоволително“, уточни шефът на ГДБОП. „В ГДБОП се обявяват рядко конкурси, тъй като ни трябват хора със специфични умения. Обикновено взимаме кадри от МВР.“  Случвало се кандидати за работа да се появят след успешни операции на ГДБОП.

- реклама -