Чакрабарти, ЕБВР, финансиране проекти Западни Балкани коридор 8

Шефът на ЕБВР: Банката ще финансира проекти на Западните Балкани за близо 700 млн.евро

Европейската банка за възстановяване и развитие ще отпусне финансиране за близо 700 милиона евро за проектите на Западните Балкани.

Това заяви председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрибарти, предаде специалният пратеник на Flashnews в Лондон Петрина Василева.

Подпомагаме развитието на коридор 8 и работим върху проекта, който ще свързва България и Македония със железница.

 

„ЕБВР ще продължи да подкрепя процесите на Западните Балкани. Има много иновативни идеи, които са на масата. ЕК добре управлява процесите и има добри проекти със свързаността на Балканите“, каза Чакрибарти.

 

ЕБВР ще подкрепи и създаването на електронна платформа, която да свързва търговските камари на Балканите. „Прогнозите са за ускорен растеж на региона и трябва да ви подкрепим. Вие трябва да имате и ясна представа за европерспектива. Новата Стратегия на ЕК изпраща ясно послание към гражданите на държавите от Западните Балкани“, каза Чакрибарти и подчерта, че ЕБВР е един от най-големите инвеститори и приятели на региона.

„В рамките на днешната среща ще бъдат подписани 7 споразумения. Големият проблем е намирането на финансиране. Трябва да се справим с конкуренти като Китай“, посочи председателят на ЕБВР.

Той призова за провеждането на структурни реформи в икономиките на държавите от Западните Балкани.

В конференцията участват лидери от всички страни от региона – премиерите на България Бойко Борисов, на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Основна цел на Инвестиционния форум е да събере лидерите от региона с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти в Западните Балкани. Инициативата е част от поредицата срещи на върха, посветени на развитието и европейската перспектива на страните.

- реклама -