Шефът на ДАНС разкри има ли риск за сигурността на България

Справка в доклада на агенцията посочва, че през 2021 г. за персона нон грата са обявени трима служители на руските представителства.

Пред БТА Тончев посочи, че в момента няма пряк риск за сигурността на населението на България.

„Продължаването на военните действия обаче може да доведе до засилване на миграционния поток към и през страната ни. Възможни са последици в икономически план, като ръст на цените и възникване на предпоставки за прекъсване на вериги за доставки“, каза Тончев.

„Войната в Украйна отразява амбициите на Руската федерация за намеса в световния ред и противопоставяне на САЩ и Запада. Събитията от изминалата година поставиха на дневен ред темите за глобалната продоволствена сигурност и необходимостта от преодоляване на енергийната зависимост на Европейския съюз (ЕС) от Русия“, смята председателят на ДАНС.

По думите ма Пламен Тончев се наблюдава се и все по-засилен процес на интеграция между обществените отношения и информационните технологии. В резултат на това негативното влияние върху едната система рефлектира силно върху другата. Тази среда налага въвеждането на по-високи изисквания към мерките и подходите за гарантиране надеждността на системите, посочи председателят на ДАНС.

Според него фактът, че редица страни развиват такъв тип инструменти ще продължава да поставя много по-високи изисквания към прилаганите политики в областта на киберсигурността.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено