ДАНС МВР Малинов НС

Шефът на ДАНС: Николай Малинов е участвал в схема за пране на пари, застрашаваща пряко националната сигурност

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев информираха народните представители за шпионската афера.

Двамата дойдоха в парламента по искане на ГЕРБ.

Беше направено процедурно предложение те да бъдат изслушани на закрито заседание, но то не беше прието.

В този смисъл, изнесената информация беше в телеграфен стил, тъй като и Маринов и Георгиев обявиха, че нямат разрешение от наблюдаващия прокурор да разкрият повече по случая от изнесеното вчера пред медиите.

Министър Маринов заяви, че на 9 септември 2019 г. е постъпило дело от Специализираната прокуратура.

„В изпълнение на същото служители на СДВР на 10.09.2019 г. провеждат различни по вид действия по разследването – огледи, претърсвания и др. на територията на София, Перник и Брезник.

Със заповед за задържане са задържани за 24 часа 8 лица.

В рамките на срока на задържането въпросните лица са конвоирани до Следствения отдел на Специализирана прокуратура“, отбеляза Маринов и заяви, че останалата информация представлява тайна като част от разследване. „Нямам разрешение от наблюдаващия прокурор да я изнеса“, посочи той.

„Както вече знаете, Николай Малинов, председател на сдружение „Русофили“, беше арестуван и обвинен в шпионаж“, съобщи председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

„Разследването е за пране на пари. Схемата се е използва за трансфер на парични потоци от руски гражданин, ръководител на общество „Двуглав орел“ с интереси в обществения и политически живот в Русия. С финансовите потоци са се финансирали инициативи, целящи да наложат определени политики в България. Малинов е поддържал връзки с тези чужди граждани, пътувал е до Русия и е изготвял докладна записка на руски език за преориентация на политическата ситуация в България“, съобщи още Георгиев.

Чуждите граждани, ръководители на двете засечени по случая организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада. Единият от тях е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС по повод на неговите действия, насочени срещу териториалната цялост на Украйна, а другият е бивш кадрови служител с висок ранг на разузнаване на чужда държава.

Относно чуждите граждани е придобита информация, че развиват съвместна дейност и действат координирано.

ДАНС е събрало информация, че Малинов е действал съвместно с двамата руснаци, многократно е пътувал до Русия, за да провежда срещи с тях, получавал е задачи от тях, а в някои случаи – и финансови средства. Разследващите са получили и данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език, в която е описана необходимостта от геополитическа преориентация на България, както е известният на всички „Проект България“.

В същата докладна се предлага да се провеждат редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитическият живот, обществени аспекти и медии, които да доведат до такава промяна в политиката на страната. Това, пише в докладната, е свързано с реализирането на „Проект България“ и е свързано с неговата икономическа основа. В документа се посочва, че следва да бъде осигурена и финансова страна на проекта, като следва да се придобиват активи за повече от половин милиард евро, което да се извърши безвъзмездно от Константин Малофеев“, съобщи още Георгиев.

 

- реклама -