Димитър Георгиев, ДАНС, уволнение
Снимка: БГНЕС

Шефът на ДАНС: Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация

Вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация за период от 3 години.

Това съобщи председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Според него достъпът на Бойко Рашков до класифицирана информация е отнет преди две години и решението не е било обжалвано.

„За мен обяснението да се стигне до тук е, че в работата си сме допуснали някакви грешки.

Една от тях е, че през последните години направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия“.

Така шефът на ДАНС Димитър Георгиев коментира искането от страна на служебния кабинет да бъде отстранен от поста. По-рано служебният премиер Стефан Янев заяви, че с поведението си той е накърнил престижа на службата.

„В продължение на целия си период като председател на ДАНС не съм правил интервюта и не съм коментирал нищо, защото водещият принцип за мен в работата е бил да се даде възможност на контраразузнаването да работи и да си върши работата по най-добрия начин с оглед опазването на националната сигурност. За себе си съм удовлетворен и смятам, че колегите ми са достойни за уважение и много добри професионалисти като служители на ДАНС“, изтъкна той.

По думите му ДАНС е извършвала само своите законови правомощия.

„Имаме едно основно притеснение – че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години като отнемането е преди две години. Този достъп не е обжалван“, каза още Димитър Георгиев. Той изтъкна, че при последното ни участие във формата на НАТО след представянето на информацията по шпионския скандал всички държави са подкрепили България за правилната политика и това, което се върши от службите за сигурност у нас. „Мотивът, който се изнася за моето освобождаване е уронване престижа на агенцията. Работил съм с пет правителства. Откъде накъде ще се говори, че аз съм политически обвързан“, попита Георгиев.

- реклама -