Снимка: БГНЕС

Шефът на COVID отделението в „Пирогов“: Д-р Муса не може да е източникът на коронавируса в Кърджали

Младата лекарка д-р Сибел Муса не е първоизточникът на коронавируса в Кърджали. В това е убеден доц. Петър Атанасов, ръководител на COVID отделението в „Пирогов“. „Нейният PCR тест показва, че тя има разпаднал се вирус, което не е биологично заразно. Това означава, че тя не може да разпространява заразата. Д-р Муса няма категоричен PCR тест за положителна проба. Останалите нейни тестове са отрицателни“, обясни доц. Атанасов пред Ефир 2.

сн. БГНЕС
„Не може като в средновековието да се набеждава един човек за виновен и да бъде гонен като вещица от инквизицията. Властите в Кърджали са виновниците и трябва те да бъдат разследвани, най-вече местното РЗИ“, коментира доц. Атанасов. По думите му д-р Муса не е виновна по презумция, защото три месеца е била на първа линия в „Пирогов“ и през нея са минали и спасени над 400 пациента. През цялото време е изследвана за COVID-19 и всички нейни проби са отрицателни.

Д-р Муса посетила близка възрастна роднина, която е в белодробното отделение на кърджалийската болница, настанена с тежко онкологично заболяване.

сн. БГНЕС

При приемането и по време на престоя, на болната жена не е направен тест за коронавирус. След влошаването на нейното състояние, е преместена в болница в Пловдив, където и е направен PCR тест и откриват COVID-19. На 11 юни възрастната жена почина от основното си заболяване.

Веднага след като научава това, д-р Муса си прави доброволно тест, който е отрицателен. Огромната грешка в случая е на РЗИ – Кърджали и на местната болница, които са приели жената без да направят тест за коронавирус. Всъщност заразата тръгва именно от белодробното отделение в болницата в Кърджали.

Д-р Муса е тествана с отрицателна проба преди да отиде в отпуска в Кърджали. Тя сама решава да си направи тест в града в края на отпуската си, преди да се върне на работа в „Пирогов“. След отчитане на положителния резултат, тя заявила, че от отиването си в Кърджали на 23 май е нямала контакт с никого, защото не е излизала от дома си.

сн. БГНЕС

Прокуратурата в Кърджали започна проверка срещу младата докторка по сигнал на РЗИ. От там твърдят, че след установяването на положителна й проба за COVID 19 тя не е съдействала и укрила информация от здравните власти. „Тази информация категорично не отговаря на истината“, каза доц. Атанасов.

Директорът на РЗИ – Кърджали д-р Виктор Кирчев обвинява д-р Муса, че тя е предизвикала огнище в Кърджали. В момента д-р Сибел Мустафа е под карантина в дома си в Кърджали.

„Ако твърдението на шефа на РЗИ е вярно, това означава, че целият „Пирогов“ трябва да бъде поставен под карантина, защото д-р Муса е давала редовно дежурства от м. март.“, каза още завеждащият COVID отделението в „Пирогов“.

- реклама -