СРС

Шефът на бюрото за контрол над СРС-тата иска спецкомисия, която да провери дали има нерегламентирани подслушавания

Служителите в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства са затруднени в работата си, защото нямат право да се запознаят с резултатите от използваните СРС-та. Това каза в предаването Неделя 150 директорът на бюрото Бойко Рашков. Работещите в институцията според него,  са „поставени в по-неблагоприятно положение от обвиняемите и подсъдимите“ които могат да се запознаят с тези резултати.

Причината е заповед на главния прокурор, с която се забранява членовете на бюрото да се запознават с веществените доказателства

На база на тази заповед ДАНС също им отказва достъп в 3 случая. Рашков смята, че проблемът може да се реши, чрез създаването на независима от главния прокурор анкетна комисия, която да изясни дали не се прикрива престъпна дейност с хилядите разрешени и неприложени подслушвания.

„В момента не сме сигурни дали са приложени тези способи или не са приложени. Ако не са приложени, не се ли прикрива нечия престъпна дейност? Опитах лятото да направя това, но Цацаров не намери време да се срещнем. Може би някои от нещата сега нямаше да получат публичност при негова намеса, но така са решили, така са постъпили“, обясни Бойко Рашков.

Той има намерение да се обърне към премиера Бойко Борисов и президента Радев за решаване на проблемите. Подготвил е и декларации до депутатите.

Рашков определи като неверни твърденията, че има над 8000 разрешения за употреба на СРС, които не са били приложени, защото проследяваните лица имали повече от един телефон, но не ги използвали. Разрешенията за употреба на СРС, подписани от съдия, са задължителни за изпълнение, обясни той и опроверга твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че не е имало случаи на подслушвани магистрати.

Бойко Рашков отново повтори, че има нерегламентирано подслушване на политици. И изрази съжаление, че изслушването му в парламента от миналата седмица не е било закрито, защото тогава е можел в детайли и с имена да посочи злоупотребите.

„Тогава, реално, участието на главния прокурор нямаше да се изчерпи с три „не“-та: „Няма политици, няма магистрати, няма журналисти“. В самия доклад, ако някой беше прочел, има един абзац, който казва: „Петима души са били подслушвани неправомерно, от които  четирима магистрати“. С това отговора по въпроса „магистрати“ щеше да се изчерпи“, обясни още шефа на бюрото.

Преди дни и ДАНС, и главният прокурор, и службата за подслушване и следене „ДАТО“ отрекоха да се злоупотребява със СРС-ата. А от ГЕРБ обвиниха Рашков в „нечист опит за внушения“.

- реклама -