Шефът на бюджетната комисия: Чакат ни много големи дефицити, наследството на „Промяната“ е тежко

Шефът на бюджетната комисия: Чакат ни много големи дефицити, наследството на „Промяната“ е тежко. Ситуацията не може да бъде овладяна от служебен кабинет, казва бившият финансов министър.

Ако продължим бюджет 2022

през следващата година, това ще ни донесе над 11 милиарда лв. дефицит и над 15 милиарда – дълг. Тежко е наследството на кабинета на „Продължаваме промяната“ и компания. Оттам нататък трябва да се подхожда отговорно как може да се овладее подобна ситуация.

Това не може да бъде направено

от служебен кабинет и вариантът, който избра служебния кабинет ни насочва точно натам. Това каза за БНР Петър Чобанов, който депутат от ДПС и председател на бюджетната комисия в 48-то Народно събрание

„Това, което виждаме в данните за октомври за изпълнението на бюджета, е показателно за цялата следваща година – октомври имаме над 1 милиард дефицит само за месеца. Това ни чака и следващата година средно месечно, ако продължим действията на сегашния бюджет.

Оттук нататък всякакви спекулации,

че тези оценки не са достатъчно коректни, отпадат, тъй като октомври е месецът който ни показва какво ни очаква“, добави той.

Ако все пак до март няма редовно правителство, в разпоредбите е предвидено да продължават социалните плащания, както и възможност да се вземе нов дълг, както и „някои буфери“, които допускат известна гъвкавост, ако се наложат плащания по извънредни теми, както и актуализация на пенсиите от средата на годината, допълни Чобанов.

Минималната работна заплата няма да расте

и това увеличава риска повече хора да влязат в графата „работещи бедни“, коментира той.

„Това е допълнителен аргумент в посока да се увеличи общественият натиск бързо да се създаде редовен кабинет, който има своя политика по доходите и ще помисли не само за минималната заплата, а и за останалите доходи“, каза Чобанов.

„Не призовавам към протести,

възможностите за натиск са и други и включват най-вече това хората да са сигурни, че политиците ще седнем и ще преговаряме, а няма да се оправдаваме с едни сини и червени линии, а ще поемем своята отговорност в тази трудна ситуация да бъде съставен редовен кабинет. Протестите в момента няма да доведат до това. Протестира се, когато дадено правителство не си върши работата“, поясни той.

- реклама -