Шефът на „Булмаркет“ пред съда: Трагедията в Хитрино е заради лошото състояние на пътя

Делото „Хитрино” продължава в Шуменския окръжен съд

На днешното заседание, което предвижда разпит на свидетели, показания пред съдебния състав даде собственикът на фирмата „Булмаркет”, чийто товарен влак дерайлира и предизвика взрив на цистерна, при който загинаха 7 души, а десетки къщи бяха разрушени.

„Не скоростта е причината за катастрофата”, каза Станко Станков пред съда.

В съдебната зала собственикът на фирмата заяви, че продължава да отстоява твърденията от частното разследване, че причина за катастрофата е лошото състояние на железния път, а не високата скорост на влака, както твърди прокуратурата. Пред съда управителят на „Булмаркет“ заяви, че е видял дерайлиралия влак и последствията от взрива седмица по-късно. Преди това екип на фирмата не е бил допуснат до мястото на произшествието. Той разказа, че композицията е била от 26 вагона, три от които с пропан бутан, три празни и останалите с полипропилен. От „Булмаркет“ не приемат, че скоростта, с която влакът е влязъл в Хитрино, е причина катастрофата.

Пред съда Станков каза още, че фирмата му има интерес да научи истината за дерайлирането на влаковете, изисквало го и европейска директива, затова фирмата е направила свое разследване, а заключенията ще бъдат внесени като доказателство в наказателното дело.

По-късно пред журналисти Станков заяви, че направената от фирмата експертиза ще бъде внесена като доказателство по наказателното дело срещу двамата машинисти, управлявали влака-убиец Радослав Петков и Димитър Михнев.

Станков обясни, че ще бъдат обезщетени пострадалите, ако се докаже вината им. Той припомни, че по сметката на община Хитрино са превели 100 000 лв. за нуждаещите се от лечение. Фирмата е изхарчила 600 000 лв. за отстраняване на последствията от катастрофата в Хитрино на 10 декември 2016 г.

- реклама -