газ, поскъпване, КЕВР, обществено обсъждане, заседание, цена

Шефът на „Булгартрансгаз“: Надявам се интерконекторът с Гърция да заработи през октомври 2022 г.

„Надявам се интерконекторът с Гърция да заработи през октомври 2022 г.“ Това каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов пред bTV.

„Аз смятам, че догодина при полагане на необходимите усилия и организация, интерконеткорът може да бъде въведен в експлоатация. Като експертен потенциал и оператор на останалата газопреносна мрежа в България и по времето на служебния кабинет сме изразявали готовност да помогнем във връзка с реализацията на този проект и още имаме това желание. Смятаме, че обединявайки усилията на всички заинтересовани страни, това може да се осъществи до 1 октомври 2022 г.“, каза още той.

Той добави, че съществуващата инфраструктура може да поеме 1 млрд. куб. м азерски газ, без да се чака завършването на връзката.

„Газопреносните мрежи и в Гърция, и у нас разполагат с нужния капацитет това количество да постъпи в България“, обясни Малинов.

Новият министър на енергетиката Александър Николов вчера изрази съмнения, че интереси, свързани с комисионни, стоят зад забавянето на строителството на газовата връзка с Гърция. Оттам трябва да пристига у нас азерския газ, който е значително по-евтин от руския.

Енерегийният министър обяви, че страната ни има договори, които дават възможност за значително по-ниска крайна цена на газа. Забавянето на връзката с Гърция е вече 12 години.

- реклама -