процедура инвеститор АЕЦ "Белене"

Шефът на „Булатом“: С АЕЦ „Белене“ сметките за ток ще се замразят и ще бъдат предвидими

„България е малка държава и няма как да изпълним „зелената сделка“ без АЕЦ „Белене“.

Това каза пред БТВ шефът на „Булатом“ Богомил Манчев. „С АЕЦ „Белене“ съм категоричен, че сметките за ток ще се замразят и ще бъдат предвидими. Ако не се построи този проект, цените на тока ще скочат. Това е един изключително важен проект за икономиката ни. Без него няма как да намалим вредните емисии. За мен България трябва да притежава задължително 51% от АЕЦ „Белене“ и не е проблем сами да построим централата, но в момента тече търг и дано той не спира“, добави Манчев.

АЕЦ Белене компании, изграждане, Петкова„Г-н Франк Фанън е политическо лице и изказването му е политическо. Хубаво е той да си погледне съветниците, които му казват тези неща, защото успя да обиди пет държави, включително и своята родна – САЩ.“, каза шефът на „Булатом“ по повод твърдението от миналата седмица на помощник-държавния секретар в Бюрото за енергийни ресурси на държавния департамент на САЩ Франк Фанън, че АЕЦ „Белене“ не трябва да се строи, защото е стара технология.

АЕЦ „Белене“ е технология от трето поколение – три плюс и е минал стрес тест. Няма нищо вярно в думите на г-н Фанън. Дали ние имаме зависимост или нямаме от Русия, не знам, но ние за пореден път попаднахме между шамарите на големите сили“, каза още Манчев.

- реклама -