Шефът на БНБ отчете сериозно забавяне в процеса за присъединяване към Еврозоната

Депутатите изслушват управителя и членовете на Управителния съвет на БНБ по повод планираното приемане на еврото в страната ни.

„Липсата на редовно правителство и ясен политически ангажимент за процеса са основен проблем пред присъединяването към Еврозоната.

Пропускаме срокове. Миналата година беше подписан меморандум с Хърватия за бъдещите евромонети. Това е предварително изискване.

Ние изоставаме с месец и половина от графика“.

Това обяви пред парламента управителят на БНБ Димитър Радев.

Депутатите изслушват членовете на Управителния съвет на БНБ по повод планираното приемане на еврото в страната ни.

„Моля, постарайте се да решите политическата криза“, призова Радев и припомни, че в момента няма нито редовно правителство, нито постоянно ръководство на БНБ – той е изпълняващ длъжността, въпреки че мандатът му приключи.

Предходният парламент тежко катастрофира в опита си да избере негов заместник, а скандалите между ПП и ИТН дали да сложат начело на банката Андрей Гюров или Любомир Каримански стана една от причините за разпада на Четворната коалиция.

„Със служебен кабинет и служебно ръководство на БНБ няма как да стане“, подчерта обаче Димитър Радев.

„Истинският дебат днес е „за“ или „против“ еврото като символ на европейския проект и нашата ангажираност с този проект.

Въпросът за Еврозоната е преди всичко политически, а не експертен.

Отговорът на този въпрос трябва да бъде даден от Народното събрание. Въпросът е дали България да остане неопределено дълго време в бъдещето закотвена в дълбоката периферия на Европа с бедност,

корупция, външни зависимости и институционална немощ, или това да се промени чрез ускоряване на вече забавения процес за присъединяване към Еврозоната“, каза той от парламентарната трибуна.

Докладите на БНБ са категорични, че предимствата от членството ни в Еврозоната са в пъти повече от рисковете.

„Няма необърнат камък по тази тема. Има достатъчно представителни и сериозни анализи. Добавянето на нови трудно ще добави качество.

Нуждаем се не от нови анализи, а от конкретни действия“, призова шефът на БНБ.

От БСП се разгневиха на шефа на БНБ, подигравал се с парламента

Народните представители не приеха изслушването да се излъчва пряко по БНТ1. Корнелия Нинова сметна това за странно, тъй като именно гласувалите „против“: ПП, ГЕРБ и ДБ са партиите, които настояват бързо да се пристъпи към плана за присъединяване на България към Еврозоната през 2024 г.

„В предишното правителство ПП предложиха доста сериозна сума за информационна кампания, за да стигне истината до хората, а днес гласуват против хората да чуят истината.

Не си спомням да сме канили Пеканов на това изслушване.

Кабинетите, независимо дали са редовни, или служебни, са изпълнителна власт, а ние възлагахме БНБ да направи оценка на рисковете като независим орган“, посочи лидерът на БСП от парламентарната трибуна.

Кирил Ананиев (ГЕРБ) попита какъв опит сме придобили от членството ни в Банковия съюз. 

„Като страна, която се намира в ERM2 и като парламентарна група, която е убедена, че трябва да направим и последната евроинтеграционна стъпка – влизането ни в Еврозоната, бих помолил управителя или някой от подуправителите да даде информация как се развиват институционалните ни взаимоотношения с Европейската централна банка“, добави още той.

„Само по темата, свързана с банковия надзор и механизма за преструктуриране сме приели около 200 решения за последните две години. Голям брой от хората в БНБ са ангажирани в комитети, работни групи и други групи, които функционират в рамките на съюза. Имаме съвместни екипи с колегите от Европейската централна банка. След тези две години дейността ни по преструктуриране на банки е напълно интегрирана в европейския банков надзор.

Присъединяването към Еврозоната ще подобри банковия надзор. Участваме във всички най-важни решения, свързани с европейския банков сектор. Участваме пълноправно“, отговори Димитър Радев.

Костадин Костадинов поиска да бъдат посочени и негативите от влизането в Еврозоната.

„Объркан съм какво да питам, защото на практика г-н Радев обезсмисли това изслушване. Първо защото не каза нищо конкретно. Слушахме само общи приказки и сравнения с Хърватия. Най-важният въпрос не получи отговор – къде е анализът. Без него не можем да приемем каквито и да било решения. Кога ще бъде публикуван този анализ, за да стане публично? И това обсъждане трябваше да е публично. Тогава, когато разговаряхме с вас, ви питахме кога ще можем да получим този анализ.

Казахте, че ще разговарят с представителите на финансовото министерство, да го оповестите. Поехте ангажимент, че ще ни отговорите възможно най-бързо, но явно това време още не е дошло. БНБ и Министерство на финансите трябва да работите еднакво и заедно, а в случая се оказва, че не е така. Оставам с впечатлението, че нямате доверие на Министерство на финансите. Въпросът ми е свързан с негативите от влизането на България в Еврозоната. Няма да коментирам вашите лозунги. Дебатът не е „за“ или „против“ еврото, много грешите. Той е „за“ или „против“ българския лев. Ние се определяме „за“ българския лев – една от най-стабилните валути“, посочи той.

Владислав Панев (ДБ) поиска информация за изпълнението на формалните критерии за членството ни в Еврозоната.

По думите на Димитър Радев, единственият риск е по критерия за нивото на инфлацията. „Трябва да се направи разлика към коя дата и как се разчитат различните критерии“, обясни той, като допълни, че по отношение на държавния дълг проблем няма, а критерият за дефицит също ще бъде изпълнен.

БНБ следи отблизо и равнището на дългосрочните лихви по дълга. „Все още изпълняваме този критерий, но е важно тенденцията на увеличаване на лихвите да бъде овладяна“, посочи още шефът на Народната банка.

- реклама -