Шефът на БНБ: Приемането на еврото през 2025 година е възможен и реалистичен сценарий

Шефът на БНБ: Приемането на еврото през 2025 година е възможен и реалистичен сценарий

Приемането на еврото през 2025 година е възможен и реалистичен сценарий. Това заяви Димитър Радев, управител на БНБ, в интервю за сп. „Икономика”.

„Като техническа инфраструктура и логистична подготовка степента на готовност е много висока, поне по отношение на БНБ и банковия сектор, които са основни фактори в този процес. Техническата ни готовност трябва да бъде подкрепена с адекватни политически действия.”, добавя Димитър Радев.

Той разяснява, че проектът на Закон за въвеждане на еврото премина вече през процедурите на междуведомствено обсъждане и обществени консултации, както и през консултациите с ЕЦБ и ЕК.

Законът урежда администрирането на процеса по въвеждане на еврото.

От позицията на БНБ всичко, което трябва да бъде включено, вече присъства в проекта.

Не виждам причини той да не бъде приет до края на лятото, казва Радев.

Убеден съм, че присъединяването към еврозоната ще ускори процесите на конвергенция с всички положителни ефекти за икономиката и стандарта на живот, заявява още шефът на БНБ.

По думите му, Еврозоната не е фактор за засилване на инфлационните процеси. Точно обратното,

тя е икономическа зона на ниска и стабилна инфлация и разполага с пълния инструментариум за нейното овладяване, при развития с цените, подобни на тези, които наблюдавахме през последните години. Действията на ЕЦБ са свидетелство за постигането на тази цел с инструментите на паричната политика.

- реклама -