Шефът на БНБ: По-вероятно е да приемем еврото по-късно през 2025 г.

По-вероятната хипотеза към настоящия момент е да приемем еврото по-късно от 2025 г. Това става ясно от интервю на управителя на БНБ Димитър Радев, дадено за БТА във Вашингтон. Радев е там за традиционните пролетни срещи на Световната банка и МФВ.

„Присъединяването на страната ни към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарий“, казва той. Радев допълва също, че „бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин – антиинфлационен, какъвто в момента той не е“. „Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез

мерки за ефективно управление и контрол върху разходите

Ако под промяна на данъчния модел имате предвид увеличение на данъците, независимо под каква форма, това при конкретните условия в страната по-скоро

ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор.“,

обяснява гуверньорът.

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че „ние внимателно следим и анализираме ситуацията на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено“.

„БНБ и банковият сектор са на много напреднал етап от подготовката. Ние инвестираме сериозно в този процес и постигаме конкретни резултати. И като институционална рамка, и като капацитет, и като логистика. Разбира се, има още какво да бъде направено. Представяме подробна информация на нашия уебсайт и чрез други платформи“, посочи той етапа, на който е подготовката на БНБ.

 

- реклама -