БНБ
сн. БГНЕС

Шефът на БНБ: Банковите депозити са подсигурени, скоро ще обявим отсрочки по кредитите

До няколко дни БНБ и банките ще обявят начините, по които ще може да се отсрочват временно плащанията по кредитите. Това съобщи управителя на БНБ Димитър Радев в интервю за NOVA.

„Вероятно до сряда европейския банков орган ще одобри насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата им е въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който да се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко отлагане на плащането по заемите“, обясни главния гуверньор.

Той посъветва хора, които имат ипотечни кредити и са притеснени да потърсят банката си и да разговарят с нейните инспектори.

„Това е целта на тези регулаторни мерки, които прилага БНБ – да се даде по-голяма гъвкавост на търговските банки така, че с този индивидуален подход към техните клиенти те да не изпадат в тежко положение по отношение на капиталова адекватност и управление на кредитния риск“, поясни още Радев.

Той беше категоричен, че банковата система е сигурна, а банковия сектор е много стабилен. Управителят на БНБ успокои, че всички депозити на гражданите са на сигурно място.

 

- реклама -