amazon

Amazon и Ebay дават 3 млн. долара за свободата на печата

Съоснователят на Amazon Джеф Безос дава 1 млн. долара на Репортерския комитет за свобода на печата, което е най-голямото дарение за медийния пазител до този момент.

Подаръкът на Безос, който е собственик на вестник „Вашингтон поуст“, бе обявен във вечерта на наградите на организацията снощи.

„Този щедър дар ще ни помогне да продължим да растем, да предложим нашата юридическа и образователна подкрепа на много други новинарски организации и да разширим услугите си за независими журналисти, НПО и документални репортери“, каза председателят на комисията по репортажи Дейвид Бърдман.

Междувременно „First Look“, създадена от основателя на eBay Пиер Омидияр, обяви, че ще увеличи финансирането на фонда си за свобода на печата на 2 млн. долара

Допълнителни 2 млн. долара ще бъдат дадени за поддържането му

Както Безос, така и Омидояр, през последните месеци посочват необходимостта от усилия за подкрепа на независима преса.

Безос заяви миналата година по време на кампанията на президента Доналд Тръмп, че кандидатът „работи за замразяване на медиите, които го проучват“.

Мобилната мрежа на Омидияр миналия месец обеща 100 млн. долара за подкрепа на независима и разследваща журналистика по целия свят.

Преди дни основателят на eBay каза: „Борбата срещу дезинформацията, авторитарните лъжи и онлайн злоупотребите, е борба, която можем да спечелим“.

- реклама -