Шефът на Агенцията по лекарствата: Срокът на годност на ваксините може да се удължи

Срокът на годност на ваксините може да се удължи, това вече се направи за „Пфайзер“. Европейската агенция за лекарствата извърши оценка и потвърди, че срокът може да удължи от 6 на 9 месеца. Така че, за всички доставени в страната ваксини, чисто регулаторно, срокът на годност е удължен. Това обясни в „Денят започва“ по БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Всяка промяна в кратката характеристика не е нещо специфично за България, важи за всички останали страни, обясни Кирилов.

„Това не е прецедент, случва се за лекарствените продукти, когато се натрупват допълнителни данни и след извършване на оценка, срокът на годност бива удължаван“, допълни Кирилов.

В България в момента има партиди със срок на годност до септември, респектирвно сега той е до декември, каза Богдан Кирилов.

„Близо 6,6 милиона от разрешените до момента ваксини са доставени у нас до момента. Има налични от всички разрешени, около 2,5 милиона са поставените дози, а около 550 000 са дарени на държави извън ЕС. 100 000 дози са препродадени на Норвегия, водят се преговори“, заяви още директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

- реклама -