Шарл Мишел, ЕС, граници, затваряне, мярка, коронавирус

Шарл Мишел предлага международен договор за пандемиите

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи днес да се разработи международен договор за пандемиите, без да посочва краен срок до кога трябва да стане това. Предложението Мишел отправи по време на виртуална извънредна сесия на Общото събрание на ООН, посветено на настоящата пандемия, предаде Франс прес.

„Броят на епидемиите се умножи в последните няколко десетилетия и ние бяхме хванати неподготвени с вируса на Ковид-19“, подчерта Мишел. „Има, тоест, известен провал и трябва да извлечем поука от това“, допълни той.

В същото време „успехът по отношение на ваксините е резултат от международната солидарност и мобилизация„, подчерта Мишел.

„Пред бъдещи пандемии трябва сега да утвърдим този подход, като структурираме нашия колективен капацитет да изпреварваме, подготвяме и управляваме този тип кризи. Предлагам да го направим по пътя на международен договор за пандемиите“, каза oще Шарл Мишел.

Според него подобен договор трябва да се впише в рамките на Световната здравна организация и да има за цел да подобри нещата във всички области, в които е констатирано, че има интерес от засилване на сътрудничеството.

източник: БТА

- реклама -