Шарл Мишел, ЕС, граници, затваряне, мярка, коронавирус

Шарл Мишел поиска от Путин незабавно освобождаване на Навални

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин днес и настоя за освобождаване на задържания опозиционен активист Алексей Навални.

От кабинета на Мишел заявиха, че той е казал на Путин, че „ЕС е обединен в призива си към Русия да освободи незабавно Навални и да продължи разследването на атентата срещу него, при пълна прозрачност и без по-нататъшно забавяне“.

Депутатите от Европейския парламент приеха вчера резолюция, в която се призовават държавите-членки да заемат активна позиция по отношение арестите на Алексей Навални.

В документа, приет с 581 гласа „за“, 50 „против“ и 44 „въздържал се“, се настоява да бъдат въведени санкции за „физически и юридически лица“, участвали в решението за задържане и лишаване от свобода на Навални.

Евродепутатите предлагат да бъдат наложени санкции срещу руски олигарси, свързани с режима, членове от обкръжението на президента Путин и медийни пропагандатори, които притежават активи в ЕС и се ползват със свобода на пътуване до държави членки. Допълнителните ограничителни мерки могат да бъдат предприети съгласно новия глобален режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека.

В заключение резолюцията изисква незабавното и безусловно освобождаване на Алексей Навални и на всички други лица, задържани във връзка с неговото завръщане в Русия, независимо дали са журналисти, членове на екипа му или граждани, които го подкрепят.

- реклама -