ЕП, Шарл Мишел

Шарл Мишел: ЕС е готов да предприеме действие срещу Турция

ЕС е готов да използва всички инструменти, с които разполага, за да промени поведението на Турция, каза в интервю Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет.

Пред в. „Катимерини” белгийският политик каза, че остава „предпазлив“ спрямо намеренията на Анкара и отбелязва, че предизвикателствата на авторитарните държави към западния съюз непрекъснато нарастват. Той подчертава многото силни страни на Европейския съюз и казва, че блокът не трябва да ги пренебрегва.

По отношение на Турция мнението на Мишел е следното:”. Изпратихме много ясно послание: Готови сме за по-позитивен дневен ред, но това е условно, пропорционално и обратимо. Това означава, че това ще бъде приложено само ако има напредък в различни области – особено в гръцко-турските отношения, по кипърското споразумение, по правата на човека. Това ще зависи от поведението на Турция.”

Мишел участва в специално събитие в Атина по повод 40-годишнината от присъединяването на Гърция към Европейската общност в четвъртък и той изпраща послание на надежда и обща резолюция за създаването на нова икономическа и социална парадигма в Европа . Пред „Катимерини” Мишел отказа да коментира допълнително скандалния инцидент „Дивангейт”, станал по време на посещението в Анкара.

„Всичко е казано за това; Не възнамерявам да добавям и друга дума ”, казва той. Той отбелязва обаче, че сътрудничеството му с Урсула фон дер Лайен и върховния представител Жозеп Борел е „много тясно и ние го доказахме през последните 18 месеца. Ние сме абсолютно ангажирани да си сътрудничим за насърчаване на общия европейски интерес. „

- реклама -