Шарен зелник с печени кори за трапезата на Ивановден и Йордановден

Това е един от най-вкусните деликатеси на моя род. Рецептата е предавана от поколение на поколение

Баба ми Спасуна се оженила твърде млада и не можела да меси. А свекърва й била починала, та нямало кой да й покаже как става. Прадядо ми Васил знаел рецептата, но не можел да опече сам зелника. Затова предложил: „Аз ще ти казвам как се прави, а ти ще го направиш“. Баба се съгласила и така с общи усилия двамата приготвили тази уникална баница. А дядо Велко, като се прибрал от работа, останал много приятно изненадан.

Днес шарен зелник приготвят мама и тате. Мама меси и точи корите, а тате ги пече във фурната. Твърдят, че този ритуал сближава. Дали е така, можете да опитате и вие. Не е трудно.

Продукти:

Около 1 кг брашно
1 с. л. сол
1 с. л. захар
1 с. л. оцет
2 с. л. олио
10-12 стръка праз лук, може и повече

Най-напред лукът се изчиства, нарязва и се задушава на котлона с малко олио и вода.

След това се замесва тестото, като НЕ се слага мая.

Замесва се средно меко тесто, което се разделя на 10 – 12 топчета, около 70 г. Последното трябва да е поне два пъти по-голямо. Топчетата се оставят да починат десетина минути.

След това се разточват, като корите трябва да са големи, колкото тепсията. Пекат се във фурната всяка една поотделно, като се поставят в по-голяма тепсийка. Пекат се до порозовяване.

Не се пекат последната малка кора и голямата кора. Тепсията се намазва с олио. В нея се поставя голямата кора, като краищата й остават навън. Поръсва се с олио. Отгоре започва реденето на корите. За разлика от по-разпространения вид зелник, тук всяка кора се поръсва с лук и олио. Така се редят кора и плънка, докато не свършат. Накрая се поставя неизпечената кора. Тя се поръсва с олио и се загъва с краищата на голямата кора. Отгоре отново се поръсва олио.

След това се пече в добре загрята фурна на 200 – 210 градуса, докато хубаво се зачерви горната кора. Не се пръска с вода, за да остане горната кора хрупкава.

Реже се на триъгълници.

- реклама -