Шапката на Наполеон бе продадена за 350 хил. евро

Триъгълна шапка, за която се смята, че била носена от Наполеон Бонапарт по време на битката при Ватерло, бе продадена за 350 000 евро на търг в Лион, предаде Франс прес

За 15-годишен период френският император е носил около 120 подобни шапки. От тях категорично са идентифицирани 19, включително продадената на търга.

Става въпрос за шапка, която била взета на бойното поле на Ватерло от сражавал се за френската армия холандски капитан. След това била предавана от едно поколение на друго до края на миналия век. Тогава била продадена на сегашния й собственик, френски колекционер на исторически вещи, поясниха от аукционна къща „Де Бек и съдружници“.

След като бе оценена между 30 000 и 40 000 евро, триъгълната шапка бе продадена в дървената кутия, в която била представена на Световното изложение в Брюксел през 1897 г.

Сумата е далеч по-малка от рекордните 1,8 милиона евро, платени през 2014 г. от южнокорейски индустриалец за подобна шапка. Тя обаче бе по-добре съхранена и бе част от престижната колекция на княжеското семейство на Монако.

- реклама -