Лудогорец, Шампионска лига, жребий

Шампионска лига 2024: 36 отбора и 10 кръга в груповата фаза

Президентът на УЕФА Александър Чеферин потвърди новия формат на Шампионската лига. Той ще влезе в сила от 2024 година, ако дотогава има Шампионска лига, а не Европейска суперлига. Промените предвиждат увеличение на участващите отбори от 32 на 36, както и по-дълга групова фаза.

Отборите вече няма да се разпределят в осем групи, а всички ще участват в една голяма група. Всеки тим ще изиграе по десет мача срещу различни съперници, пет у дома и пет като гост. След това ще се прави крайно класиране. Първите осем отбора в него ще участват в осминафиналите на турнира. Тимовете от 9-та до 24-та позиция ще играят плейофи в два мача, за да определят останалите осминафиналисти. Елиминационната фаза остава непроменена.

Моделът Шампионска лига се прилага и в Лига Европа

Подобен ще бъде и форматът на Лига Европа. Във втория турнир ще се играят по осем мача в груповата фаза. В новия турнир на УЕФА Лига Европа на конференциите ще има по шест мача в груповата фаза. Предстои да бъде решено дали тези два турнира също да бъдат разширени до 36 отбора.

Допълнителните четири места в Шампионската лига ще бъдат разпределени по следния начин: едно от местата отива за тима, завършил на трето място в петото по сила първенство в Европа (към момента това е френската Лига 1); втората квота ще бъде прибавена към така наречения шампионски път, като по този начин вече пет шампиона от по-слабите първенства (включително и българското) ще намират място в груповата фаза. Другите две квоти ще бъдат за отборите с най-висок клубен коефициент за последните пет години, които не са се класирали за Шампионската лига (към днешна дата това биха били петият и шестият в класирането на Висшата лига Челси и Ливърпул).

Всички мачове от Шампионската лига ще се играят през седмицата, с изключение на финала.

- реклама -