Шахтьор Донецк
Снимка: twitter.com/FCShakhtar_eng

Шахтьор Донецк съди ФИФА за 50 млн. евро

Украинският Шахтьор Донецк иска обезщетение от ФИФА в размер на 50 млн. евро. Делото е заведено пред Спортния арбитражен съд (КАС).

Шахтьор иска обезщетението заради решението на ФИФА, че заради инвазията на Русия чужденците могат да прекратят договорите си. След като то влезе в сила, част от играчите на клуба са отказали да подновят договорите си. Клубът пък е разчитал да продаде четирима от тях.

„Решението на ФИФА е крайно несправедливо. Вместо да ни помагат заради войната, те демонстрираха абсолютна липса на уважение. Нито се консултираха с нас, нито помислиха за сложното положение на клубовете в Украйна. Затова и завеждаме дело“, коментира пред БиБиСи изпълнителният директор Серхий Палкин.

На 21 юни ФИФА реши, че ако нов договор не бъде подписан до 30 юни, чуждестранните играчи и треньори могат да прекратят договорите си с украински клубове. Шахтьор има 14 чужденци в тимовия си лист. „Агентите на четирима играчи, с които преговаряхме, просто спряха разговорите. Прекратиха договорите си и подписаха други, с по-добри условия, с новите си работодатели“, казва още Палкин.

В писмото до КАС Шахтьор твърди, че решението е довело до провал на продажбата на Манор Соломон във Фулъм. Друг подобен случай е този на Матеус Кардосо Лемос, който е трябвало да бъде продаден на Лион.

- реклама -