Мудрик Челси Шахтьор
Снимка: twitter.com/ChelseaFC

Шахтьор дава $25 млн. за пострадали от войната

Шахтьор Донецк ще отпусне 25 милиона долара за подпомагане на войници и техните семейства. Това обяви президентът на украинския клуб Ринат Ахметов.

Парите са част от трансферната сума за крилото Михайло Мудрик. Мудрик подписа с Челси срещу 70 млн. евро, като украиският клуб може да вземе още 30 млн. под формата на бонуси. Сумата е рекордна за украинския фубол.

Ахметов каза, че парите ще бъдат отпуснати като част от проект, озаглавен „Сърцето на Азовстал“, насочен към „подпомагане на защитниците на Мариупол и семействата на загиналите войници“. „Днес отделям 25 милиона долара за подпомагане на нашите войници и техните семейства. Парите ще бъдат използвани за покриване на различни нужди. Ще има за осигуряване на медицинско лечение и подкрепа от всякакво естество до изпълнение на конкретни искания. За да се гарантира прозрачност, проектът ще има професионален независим екип. Той ще поддържа връзка със защитниците на Азовстал, техните семейства и доброволците“, заяви Ахметов.

Искам да благодаря на целия цивилизован свят за подкрепата към Украйна. Но няма да има украински футбол, ако ги нямаше украинските войници“, каза още той.

Ахметов, освен че е собственик на Шахтьор, е считан за най-богатия украинец. Част от неговата империя беше и стоманения комбинат Азовстал.

- реклама -