Шахматният убиец – осъден за 49 убийства, иска да му признаят още 11

Александър Пичушкин е най-опасният сериен убиец в историята на Русия.

Роден е през 1974 г. в Москва. Извършил е първото си убийство едва 18-годишен. Първата му жертва е приятелят на момичето, в което е влюбен. Сергей е намерен мъртъв пред апартамента си, а полицията решила, че става въпрос за самоубийство. Момчето скочило от прозореца само.

По-късно става ясно, че не е скочил, а е бил бутнат от Пичушкин. Властите смятат, че той е отговорен и за убийството и на любимата си Олга. Нейното тяло е намерено в парк Битсевски през 2002 г.

Паркът Битсевски не е случайно избран за убийствата.

Пичушкин прекарва времето си там, играейки шах с непознати. Обикновено това са възрастни мъже, които се превръщат в негови жертви. „Шахматният убиец“ примамвал жертвите си на тихи места в московския парк преди да ги атакува в гръб с чук. Преди това им предлагал да изпият по чаша водка, седнали на гроба на кучето му. После слагал край на живота им.

 

Въпреки че целите му основно са възрастни мъже, Пичушкин е убил и три жени. Една от тях – момиченце. Убийствата са извършени с особена жестокост. Телата на жените са намерени със забити в черепа и очите малки колове.

Колкото повече престъпления извършвал, толкова по-жесток ставал „Шаматният убиец“.

На една от жертвите си забил в черепа счупена бутилка от водка. Дори не се притеснявал как ще се отърве от телата им – просто ги оставял да лежат безжизнено в парка, за да бъдат открити. Последната му жертва е жена, с която работил в супермаркета. Тя оставила бележка на сина си, в която му съобщава, че ще излиза на разходка с Пичушкин.

Така се ражда и псевдонимът му – „Шахматният убиец“.

 

По време на ареста му у тях е намерена дъска за игра на шах. Върху всяко квадратче са били записани дати, в които е извършвал убийствата. Казал на следователите, че е имал намерение да извърши 64 убийства, толкова, колкото са полетата на шахматната дъска.

Пичушкин убива почти толкова хора, колкото най-известния руски сериен убиец – Андрей Чикатило, обвинен за смъртта на 52 души през 1992 г. Някои смятат, че именно той е идолът му, а „Шахматният убиец“ мечтаел да надмине кумира си.

Самият Пичушкин споделя, че е имал труден живот.

Изоставен е от баща си като бебе и никога не го е виждал. Според майката на Александър Пичушкин той е получил травма на главата, когато бил едва на 4 години. Прекарал известно време в училище за инвалиди. А поведението му се променило много след смъртта на дядо му, с когото живеели. Момчето развило депресия. Основното му забавление било да се разхожда с кучето си в парка.

Пичушкин е арестуван през 2007 г. Обвинен е за убийството на 49 души.

На 29 юни 2007 срещу него започва дело в Москва за 49 убийства и 3 опита за убийство. Пред съда Пичушкин казва, че трябва да вземат под внимание още 11 смъртни случая.  Психиатричната клиника в Москва установява, че той е напълно вменяем. Според експертите той е изключително избухлив с бързо променящо се настроение, което го прави способен да извърши още убийства.

На 24 октомври Пичушкин единодушно е признат от Московския градски съд в извършването на 48 убийства и 3 опита за убийства.

На 29 октомври 2007 година Московския градски съд издава на Пичушкин доживотна присъда в затвор със специален режим. По време на излежаването на присъдата на него ще му бъде прилагано принудително лечение от психиатър.

- реклама -