Сглобяеми къщи на промоция за Коледа

Предприемачи пуснаха сглобяеми къщи на промоция за Коледа, показа проучване на „Телеграф“. Между 20% и 15% от цената може да спестите, ако поръчате жилище от преспанели или с метална конструкция до Бъдни вечер. По-голямото намаление важи за къщи над 100 квадрата.

Цени

Около 340 евро на квадрат излиза модулен дом с преспанели. С 50 на сто се вдига цената, ако искате къщата да бъде с метална конструкция, която е и по-здрава. Това означава, че най-скъпият вариант излиза около 500 евро, което е двойно по-евтино от тристаен панелен апартамент в столичния квартал „Люлин“, коментираха експерти.

И допълниха, че от средата на тази година имат повече запитвания заради поскъпването на имотите. Така за 23 800 евро може да имате нова сглобяема къща, изпълнена до тапа. Допълнително се плаща за ремонта вътре, както и за присъединяването към ВиК и енергото. Преди да поръчате сглобяемо жилище, трябва да разполагате и със земя за строителство, уточниха предприемачи.

Срок

Около 8 дни е срокът, в който може да бъде изградена сглобяема къща от 70 квадрата. Предприемачите дават възможност да се плати на части. Обикновено това става на три вноски – 10 процента от общата стойност се дават като капаро, 70 на сто – след като е готов фундаментът и останалите 20 процента – накрая.

Преди години банките не отпускаха кредити за сглобяеми къщи и това беше проблем, но вече могат да се вземат заеми за тях при специални условия. В повечето случаи парите се превеждат на траншове от банката директно на фирмата изпълнител, като обезпечението е поземленият имот, върху който ще бъде къщата.

Някои предприемачи с офиси в София и Варна предлагат и възможност за бартер. Приемат се и автомобили срещу сглобяеми къщи. Сред офертите е да предложите кола или дори строителна техника за 30 000 лв., срещу което могат да ви изградят жилище от преспанели за тази стойност.

- реклама -