Мутафчийски, ВМА, коронавирус, сезонен грип

Сезонният грип е най-голямата тревога на оперативния щаб, няма коронавирус у нас

Няма коронавирус в България.

Това съобщиха от Националния оперативен щаб на редовния си брифинг в 08:00 часа.

Сезонният грип е най-голямата тревога на специалистите, защото изчерпва ресурсите на болниците и лабораториите.

Всички проби за наличие на коронавирус у нас са отрицателни, съобщи на редовния сутрешен брифинг пред ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Тази нощ във ВМА са приети девет души – двама курсанти от университета във Велико Търново, които са били в Торино. Те ще останат под 14-дневна карантина.

Прието е и семейство от София, което е имало близък контакт с болни от коронавируса италианци, които са гостували в продължение на два дни на българското семейство. Преди това са предупредили, че са болни, допълни ген. Мутафчийски.

През нощта е приет и японски гражданин с грипоподобни симптоми и с много висока температура.

Относно слуховете, че в България вече има болен от коронавирус, но се крие, ген. Мутафчийски съобщи: „Стремим се да се абстрахираме от обвинения в неофициални медии. Затова държа да кажа, че пробите за наличие на коронавирус се изследват в лабораторията на ВМА, и след това в Националната референтна лаборатория. След това пробите се разменят между двете лаборатории за по-голяма сигурност.“

Вече 77 страни по света обявиха наличието на коронавируса, но над 20 държави по света задържаха случаите на заразени до един човек, допълни началникът на ВМА.

Пробите на приетите тази нощ пациенти се очакват в късния следобед.

 

- реклама -