Севлиево изрисува българския трибагреник със семена (Снимки)

Българският национален трибагреник, изрисуван от националната гордост на родното земеделие – сортовите семена, изработиха участниците в деветото издание на най-големия национален агрофестивал у нас „Семе българско“, който традиционно се провежда в Севлиево през април.

Семената са в основата и на тазгодишната инициатива, затова чрез използването на различни по цвят и сорт семена, посетителите получиха възможност да се включат в изработването на арт инсталация, изобразяваща един от символите на България – националния трибагреник.

Първите семена в инсталацията постави кметът д-р Иван Иванов, след като официално откри фестивала.

„Севлиево посрещна деветото издание на фестивала „Семе българско“, където година след година, българският дух пораства, семената на доброто се множат, а тъмнината отстъпва пред Непобедимото пролетно слънце!

Радостен съм, че в нашия град, в самото сърце на България, отново прииждат производители, посетители, изпълнители, занаятчии, духовни хора и учени от цялата страна, за да подсилят ритуално покълналото семе на познанието.

И вярвам, че много скоро то ще даде плод за идните поколения.

Какъв е българинът в действителност – това може да се види само тук през двата фестивални дни: работлив, усмихнат, смел и заобиколен от целия си род.

Защото тук е от кълна до върха – все българско!“, каза кметът д-р Иванов.

С поздрав към участници, гости и жителите на Севлиево се обърна и областният управител на Габрово Кристина Сидорова.

„Прекрасно е, че вече девета година Севлиево напомня за българския род, традиции и семето българско.

Пазете българското и го предавайте на поколенията“, призова тя от сцената на фестивала.

В специално изградения „Дом за семена“ присъстващите на фестивала и тази година оставиха и взеха български сортови семена, сред които имаше и дарени от Селскостопанската академия,

представители на читалищата Института по розата – Казанлък, Института по царевицата – Кнежа,

Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян, Института по растителни генетични ресурси – Садово, както и от читалищата от селата в Севлиевска община.

Организаторите на събитието предоставиха и хиляди семена от утвърдени български сортове зеленчуци като: домат „Розова магия“, краставици „Гергана“, пипер „Пловдивска капия“, тиква сорт „Пловдивска“ и др.

Специална селекция семена на устойчиви български сортове предостави за продажба от Селскостопанската академия – дългогодишен партньор на фестивала.

Вързопчетата с внимателно подбрани семена са безценна възможност за любителите на традиционните вкусове да засадят в градината си плодове, зеленчуци и зърнени култури, познати и отглеждани в страната ни от десетилетия.

Част от специално подготвените торбички бяха предоставени като подарък от Селскостопанската академия за участниците в традиционната фестивална томбола.

Още в първия ден се проведе и традиционният вече конкурс за български обреден хляб „Никой не е по-голям от хляба“. Всеки един от участниците в конкурса представи своята погача, както и интересни факти, свързани с омесването на ритуалния хляб и мястото му в празничния календар на българите.

Първа награда за обреден хляб тази година спечели НЧ „Напредък – 1887″ – село Крамолин,

втора се класира Камелия Иванова от село Хирево, а третото място отиде при НЧ „Възраждане – 1927″ – село Петко Славейков. И тримата победители получиха почетна грамота и по един кашон първокласно брашно, за да продължат да поддържат традицията.

С участието си във фестивала „Семе българско“ бизнес сдружение „Севлиево 21 век“ постави начало на поредица инициативи, посветени на 30-годишнината от създаването му. Тя е под мотото „30 години с кауза Севлиево“ и е бъде посветена на една голяма обществена инициатива в подкрепа на спорта – изграждане на многофункционална спортна зала в парк „Казармите“. Това е пореден жест на фирмите към обществеността на Севлиево и има за цел да обедини действията на бизнеса с местната власт за реализиране на този проект.

Сред специалните гости в тазгодишното издание на национален фестивал „Семе българско“ в Севлиево е фотографът Жоро Хаджиев, който открива, снима и изследва обезлюдени планински села и забравени места из страната ни с експозицията „Изчезващите български домове“.

Истинска наслада на сетивата достави и специалната изложба на фотографа Богдан Боев „Полет над България“, която се реализира в партньорство със „Зелени Балкани“. Както сам споделя, воден от страстта си към дивата природа, Богдан Боев решава да дарява част от кадрите си за различни каузи, свързани с опазването на околната среда, публикува фотоси на диви животни, за да покаже красотата им и да помогне на хората да усетят поне част от магията, до която се докосва чрез изкуството на фотографията.

За пътя на „Дар Лимец“, за тайнството на замесване на тестото, за магичната сила, която носи хлябът, за майсторлъка на хлебопекарите на посетителите своя опит сподели и Иван Андонов от сдружение „Благодаря“ в съботната сладко-медена раздумка на фестивалната сцена.

Специално внимание тази година беше отделено на пчелите и тяхната роля за бъдещето на планетата ни. В събота, под надслов „11 400 пъти в минута“ (колкото е броят на маховете, които прави пчелата за минута полет) гостите на фестивала получиха възможност за разговор с майстор пчелар.

От беседата на д-р Йордан Кехайов посетителите научиха любопитни факти за процеса на добиване на мед, за интересния живот на пчелите и за тяхната роля за бъдещето на планетата ни, за ползите от консумирането на меда – единствената храна, която се усвоява напълно от човешкия организъм.

В неделния ден продължават и инициативите „Шанс за бебе“, която подкрепя семействата с репродуктивни проблеми и Фермерскит пазар „ОТ БГ“, който е вече традиция на фестивала. Във втория ден от „Семе българско“ продължават и любопитните срещи с големи имена в агросектора.

Копирано от standartnews.com

- реклама -