Севернокорейският „Фейсбук“ умря

Севернокорейската имитация на социалната мрежа „Фейсбук” беше хакната и свалена, едва няколко дни след като беше открита, пише „Индипендънт”.

Сайтът на адрес starcon.net.kp беше хостван в Северна Корея, изглеждаше точно като този на Марк Зукърбърг и беше достъпен от целия свят.

Услугата се самоописваше като „Най-добрата корейска социална мрежа” и е създадена с програмата „phpDolphin”.

Шотландският студент Андрю Маккийн използвал акаунта за достъп по подразбиране до системните настройки, заложен в „phpDolphin”: потребителско име „admin” и парола „password”. Базовите условия за достъп явно не са били променени от администраторите и Маккийн влязъл в контролния панел.

Той най-напред променил някои от рекламните пространства и насочил линковете в тях към „Туитър” акаунта си. Маккийн планувал да пренасочи адреса към съществуващ дисидентски сайт, но не успял, тъй като неосъществената социална мрежа била свалена или се е „счупила”.

Сайтът е регистриран на севернокорейски сървър, но не е ясно кой точно е зад него и защо е създаден. Комунистическата страна хоства повечето от държавните си сайтове в Китай.

В самата Северна Корея има само няколко хиляди интернет потребители и на тях се позволява достъп до много ограничена част от мрежата, изключваща истинския „Фейсбук”.

Миналата година поддръжници на „Ислямска държава” се опитаха да създадат подобен клонинг на социалната мрежа, но той също срещна моментални проблеми и беше свален почти веднага.

- реклама -