Ким Чен Ун

Севернокорейски гражданин арестуван за смъртта на Ким Чен Нам

Полицията на Малайзия, която разследва убийството на Ки Чен Нам, по-големият брат на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун, арестува мъж с паспорт на КНДР.

Местният вестник „Стар“ твърди, че 47-годишният мъж е бил задържан в петък вечерта. По предварителни данни полицията продължава издирването на още трима мъже, които може да са замесени в смъртта на Ким Чен Нам. По-рано бяха задържани две жени и близък познат на една от тях.

Ким Чен Нам беше отровен на 14 февруари. Той издъхнал на път за болницата, след като се почувствал зле на летището в столицата Куала Лумпур.

Синът му – втората мишена на чичо си

1981-ва,
1981-ва, Ким Чен Ир със синовете си Ким Чен Ун и Ким Чен Нам

Редица експерти допускат, че сега Ким Чен Ун ще вземе на мушка племенника си Хан Сол. Той живее в китайския регион Макао, където впрочем живееха и родителите му до убийството на баща му. С безупречните си кръвни линии той може да бъде разглеждан като конкурент на разтърсваното от кървави чистки управление на получичо му.

„Ако терорът на Ким Чен Ун продължи, някои от елитите в Пхенян мога да се замислят за възможни алтернативи“, твърди избягалият севернокорейски дипломат Кох Йонг Хван, който живее в Южна Корея. „Ким Чен Ун трябва да е загрижен. След като Ким Чен Нам е мъртъв, сега в голяма опасност е синът му“.

21-годишният Хан Сол е завършил образованието си във френския университет По, но сегашното му местонахождение не известно.

Някои анализатори смятат, че Китай го държи под крилото си в случай, че се наложи са смени сегашния лидер в Пхенян.

North Korean leader Kim Jong-un celebrate the 75th birth anniversary of late leader Kim Jong Il, known as the Day of the Shining Star

Преди време Сол окачестви получичо си като „диктатор“ в интервю, в което даде заявки, че може да играе политическа роля в бъдеще. „Винаги съм мечтаел един ден да се върна и да направя нещата по-добри за всички хора“, каза той.

Експерти очаква, че след смъртта на баща му, младия мъж отново ще започне да критикува режима в Пхенян, след като мълча няколко години.

- реклама -