Северният полюс

Северният полюс се измества към Сибир

Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания на САЩ обновява локацията на магнитния Северен полюс на всеки 5 години, но сегашното обновяване е направено близо една година преди предвиденото, съобщава Спутник. Това се налага, защото „северът“ е започнал да се движи по-бързо.

Земният магнитен северен полюс е северът, към който компасите сочат, напуска канадския арктически архипелаг и се придвижва към руския снежен Сибир с над 55 км. за година. Това става ясно от изследването на Националната агенция за океанските и атмосферни изследвания и Британския геологичен институт.

Като цяло Световният магнитен модел се обновява периодично на всеки 5 години, за да е сигурно, че навигационните системи са в крак с промените в земното магнитно поле.

По-бързото движение на полюсите бе потвърдено от геофизика Арнауд Чулият от Колорадския университет, който е един от водещите автори на доклада за обновяването на Световния магнитен модел.

Според него настоящото движение е „доста бързо”.

По-рано от списание Нейчър цитираха геомагнетологът Фил Ливермор, който казва, че положението на северния полюс може да бъде „управлявано от две големи магнитни полета” разположени между Канада и Сибир.

„Изглежда сибирското поле печели състезанието”, заявява той.

- реклама -